A csernobili kutyák genetikai eltéréseket mutatnak, de nem biztos, hogy a sugárzás az ok – 2.

(Folytatás.) A kutyafalkák nem csak vadon élő, elvadult kutyák összevisszasága. Valójában kutyacsaládok szaporodnak, élnek, léteznek az erőműben. A kutyák családi közösségeket alkotnak.

A  csernobili zárt zónán belüli kutyák felmenői között megtalálhatók a német juhászkutyák és más pásztorfajták. Ez jellemző a Kelet-Európában szabadon szaporodó keverék kutyák populációjára is. A kutatási eredményekből kiderült, hogy az erőmű területén élő kutyák genetikailag eltérnek a mintegy 15 kilométerre fekvő Csernobil város kutyáitól. Az azonban nem tisztázott, hogy a különbségeket a sugárzás okozta-e, vagy sem. Lehet, hogy a kutyák egyszerűen azért különböznek egymástól genetikailag, mert egy viszonylag elszigetelt területen élnek.

Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni

Jim Smith, az angliai Portsmouth-i Egyetem környezetkutatója szerint ez az eredmény nem annyira meglepő. Smith ugyan ebben a kutatásban nem vett részt, de évtizedek óta vizsgálja a területet. A kutató óvatosságra int, nehogy elhamarkodott következtetéseket vonjunk le a sugárzás hatásairól, amíg nincs erre vonatkozóan konkrét bizonyíték.

A tudósok évtizedek óta próbálják meghatározni, hogy a csernobili sugárterhelés hogyan hatott az élővilágra. „Megvizsgáltuk a madarakra, rágcsálókra, baktériumokra és növényekre gyakorolt következményeket.” – mondja Mousseau. Csapata olyan állatokat talált, amelyeknél megemelkedett a mutációs arány, megrövidült az élettartam és korán alakult ki szürkehályog.

Smith szerint nem könnyű elkülöníteni az alacsony dózisú sugárzás hatásait más tényezők közül. „[Ezek a vizsgálatok] nagyon nehezek… a természetes környezetben rengeteg más dolog is történik.”

Ahhoz, hogy bizonyítani lehessen, hogy az eltéréseket egyértelműen a sugárzás okozta, minden más környezeti tényezőt ki kell zárni.

Ez pedig korántsem egyszerű, hiszen ez nem egy kontrollcsoportos, ellenőrzött kísérlet. Emiatt még sok kérdésre keresik a választ, például arra is, hogy a sugárzás okozta károsodások felhalmozódnak-e a kutyák genomjában. A csernobili kutyák genetikai hátterének ismeretében könnyebb lesz kiszűrni a sugárzásra utaló jeleket, és ezeket elkülöníteni ez egyéb változóktól.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencenews.org/article/genetics-chernobyl-dogs-revealed; Képek: Photo by Plato Terentev: https://www.pexels.com/photo/homeless-dog-barking-on-fish-on-stony-terrain-5828388/; Photo by Plato Terentev: https://www.pexels.com/photo/dog-among-trees-in-winter-forest-5889384/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...