Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Michael & Diane Weidner on Unsplash

Kilyukadt szennyvízcső okozott ökológiai katasztrófát Őrbottyánnál

A Sződrákosi-patakba három nap alatt hozzávetőlegesen 16500 köbméter szennyvíz jutott egy meghibásodott szennyvízcső miatt.

Tömeges halpusztulás történt Őrbottyánban, a Sződrákosi-patakban. A Tavirózsa Egyesület Facebook posztja szerint 2023. augusztus 16-án egy 1996-ban lefektetett acél szennyvíz nyomócső elkorrodálódás miatt kilyukadt. A szennyvízcső a Medve Otthonnál, a közút és a vasúti sín alatt húzódik. A DMRV Zrt. a szennyvizet a Búcsú téri átemelőnél a Sződrákosi-patakba engedte. Mivel a szennyvíz folyamatosan érkezik a hálózatra, nem találtak más megoldást annak elvezetésére. A szennyvizét 3 napon át engedték a patakba. Ez idő alatt közel 16500 köbméter szennyvíz zúdult a vízbe és a patak vizét fogadó őrbottyáni Százforrás-tóba.

Az élővilág teljesen kipusztult

Mind a patak, mind a tó élővilága szinte teljesen kipusztult. A patak a Nemzeti Ökológiai Hálózat része. A Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi adatai alapján a következő védett halak élnek/éltek a területen: vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), réti csík (Misgurnus fossilis). Veresegyház Város Önkormányzata a szennyezés higítása érdekében vizet engedett le a veresi tavakból.

A Szárazforrás-tóból a szennyvíz azonban az Őrbottyáni-tározóba folyik és hamarosan a Vácrátóti Botanikuskert tavait is eléri. A vízi élővilág pusztulását a szennyezésen túl az oxigénhiány okozza. Azért, hogy elkerüljék az oxigénhiányt és gyorsítsák a szennyezések biológiai lebomlását, a DMRV Zrt. 2 db generátort helyezett üzembe. Ezekkel a berendezésekkel valamint 2 db motorcsónakkal keverik a tó vízét. Ezzel a módszerrel igyekeznek több oxigént juttatni a vízbe.

A tározóban jelenleg nincs halpusztulás, de sajnos a meleg idő miatt fenn áll ennek a veszélye. A szennyvíz magas ammónium tartalma ui. mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén. E mellett a szerves anyag lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák esti légzése rengeteg oxigént von el a vízből. A szennyvíz Coli, Streptococcus- és Salmonella tartalma egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Reméljük, hogy nem lesz halpusztulás a tározón, de ennek lehetősége addig folyamatosan fennáll, amíg a nyári meleg megmarad.

Felmerül a kérdés, ill. a DMRV Zrt. felelőssége a tekintetben, hogy a közel 30 éves acélcső cseréjére miért kellett a havária bekövetkeztéig várni? (Tavirózsa Egyesület/Facebook)

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook/Tavirózsa Egyesület

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...