Hozzánk hasonló kutyát választunk – egy tanulmány szerint

A kutyák és gazdáik közötti kötelék 20 000 – 40 000 évre nyúlik vissza. Azóta bízunk abban, hogy a kutyák mellettünk vannak és számíthatunk rájuk. A kutyatartás számos egészségügyi előnnyel jár, például érzelmi támogatást nyújtanak nekünk. Emellett, a kutyákkal való interakció csökkenti a kortizol szintet (azaz a stresszt), növeli az oxitocin szintet, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.  Ez, talán részben, megmagyarázza, miért szeretjük a kutyusokat. De vajon miért van az, hogy egyesek egyféle, míg mások másféle kutyákért rajonganak? Ráadásul, gyanúsan hozzájuk hasonló kutyákért?

A Psychological Science című szaklapban 2004-ben megjelent tanulmány szerint „amikor az emberek háziállatot választanak, olyan állatot keresnek, amely valamilyen szinten hasonlít rájuk”. Ez lehet külső hasonlóság, ahogy azt sokszor megfigyelhetjük a parkban is. Illetve, akár valamilyen tulajdonság vagy „személyiségvonás” is lehet az, amit keresünk a másikban.

A Discover magazin szerint egyes tudósok ezt csupán az úgynevezett „expozíciós hatásnak” tulajdonítják. Vagyis annak, hogy hajlamosak vagyunk olyan dolgokat szeretni, amelyek ismerősebbek számunkra. Például egy arcot, amelyet gyakrabban látunk, pozitívabban ítélünk meg, vagy szívesebben választunk a polcról egy ismert márkájú terméket. Az expozíciós hatás vonatkozik saját magunkra is, hiszen a saját arcunk, tulajdonságaink ismerősek számunkra. Ez magában foglalhatja azt is, hogy olyan kutyát részesítünk előnyben, amelyik hasonlít ránk, vagy egyszerűen csak vonzódunk azokhoz a kutyatípusokhoz, amelyekkel együtt nőttünk fel.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy hajlamosak vagyunk olyan társat választani, aki személyiségét tekintve jobban hasonlít ránk. Itt az emberi párválasztásról beszélünk, de elméletileg ez a kutyákra is igaz lehet. Egy 2012-es kutatás jelentős korrelációt talált a kutyák és a gazdáik viselkedésében. „A pár tagjainak viselkedése közötti korreláció nem azt tükrözte, hogy a kutya mióta élt együtt a gazdájával. Tehát nem csupán arról volt szó, hogy a kutya – gazda páros tagjai összecsiszolódtak.” – számolt be a Discover. „Inkább arról lehet szó, hogy a kutya személyisége volt az, amit a gazdi eleve a mellette való döntésre sarkallta.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/why-we-have-dog-types?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C4bQ763RKE7; Kép: Photo by RDNE Stock project: https://www.pexels.com/photo/a-woman-doing-a-selfie-with-dog-7348626/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...