Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Kim Brophey: Meet Your Dog

Amikor azt gondolnánk, hogy már mindent elolvastunk a kutyákról és a viselkedésükről, jön Kim Brophey könyve, és az „aha-élmény”. Teljesen elfogult könyvajánló következik.

A Meet Your Dog és a könyvben bemutatott Dog L.E.G.S. modellt Kim Brophey indította útjára. Saját kutyás élményéből és tapasztalatából merített, de nem állt meg itt. Inkább úgy helyes, hogy azt írjuk, hogy a saját élménye indította el azon az úton, hogy alaposan utánajárjon, hogy miért olyanok a kutyák, amilyenek. Brophey nagyban eltér a többi kutya tanítással és viselkedéssel foglalkozó szemlélettől abban, hogy a kutyát egy rendszer részeként tekinti. Nem arról van szó, hogy van a kutya, aki rossz, vagy van egy problémája. Hanem van a kutya személyisége, a környezete, a genetikai háttere és a tapasztalatai. Ez a L.E.G.S. modell, azaz Learning, Environment, Genetics and Self. Szerinte a kiképzés csak egy aspektusa a kutyák megértésének és a valóban hiteles kapcsolatok kialakításának nyerő formulájának.

Brophey egy olyan korszerű, tudományra épülő, úttörő rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi a gazdik számára, hogy felismerjék, mivel küzd a kutyájuk, miért, és hogyan tudják megoldani a problémát.

A megközelítése semmihez sem hasonlítható, és újfajta megértést nyújt arról, hogy mi motiválja és befolyásolja kutyák viselkedését.

A könyvben Brophey egy forradalmi, átfogó keretrendszert mutat be, ez a L.E.G.S (Learning, Environment, Genetics, Self) amely a kutya viselkedésének hátterében álló rendszer négy aspektusát jelöli. Ezeket részletesen, példákkal illusztrálva és érthető módon magyarázza el, segítve abban, hogy az olvasók is kialakíthassák ezt a fajta rendszerszemléletet. A rendszer mellett tíz genetikai fajtakategóriát is leír. Ezeket a saját, kutyaviselkedés-szakértői is mediátori munkája során szerezett tapasztalatai alapján alkotta meg, figyelembe véve a fajták történetét, örökségét és funkcióját. A fajta kategóriák alapján képet alkothatunk arról, hogy a saját kutyánk öröksége miben határozza meg a viselkedését, a kommunikációját, az igényeit és a szükségleteit. Hogyan alakítsuk a környezetét, milyen módszerrel tanítsuk, mire figyeljünk az életmódja kapcsán, hogy harmonikusabban, boldogabban tudjunk együtt élni.

Brophey talán legfontosabb gondolata az, hogy azzal, hogy a kutyákat kedvencként kezeljük, figyelmen kívül hagyjuk a valódi szükségleteik jó részét. Illetve, olyan elvárásokat támasztunk feléjük, amik sok esetben irreálisak. Azzal, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy a kutyák kutyák, és ugyan 30000 éve élnek az ember mellett, ettől még, vagy éppen ezért, szükségük van arra, hogy kutyák lehessenek. Ezt pedig nekünk kell biztosítani számukra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.meetyourdogbook.com/; Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/happy-labrador-retriever-lying-on-bed-with-eyeglasses-and-book-5255255/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...