Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyanevek a történelem tükrében

Hogyan változtak a kutyák nevei az elmúlt évszázadokban?

Érdekes szociológiai képet alkothatunk az elmúlt évszázadok társadalmi változásairól pusztán a kutyanevek vizsgálata alapján. Az utóbbi évtizedekben a kutyák társadalmi státusza gyors változáson ment keresztül. A kutya – ember kapcsolatban a hangsúly a munkáról a társ funkcióra helyeződött át.

Manapság a kutyákat egyre gyakrabban családtagként definiáljuk, sőt, az elmúlt években a családon belül az „anya” és „apa” kifejezések, illetve a kutyára „(szőrös) gyerek”-ként történő utalás sem ritka.

Vajon a kutyanevek választásában is tükröződik mindez?

Ahogy a kutyák családtaggá válnak, úgy válnak egyre népszerűbbé az „embernevek”. A tíz leggyakoribb brit kutyanév és a leggyakoribb babanevek között például számos egyezés van. A Bella, a Luna, a Rosie vagy a Coco lehetnek kislányok nevei éppúgy, mint kutyanevek. A fiúnevek esetében az Alfie és az Ollie a legkedveltebb babanevek között éppúgy szerepel, mint a legkedveltebb kutyanevek között. De a top kutyanevek közül a Buddy (pl. Jamie Oliver sztárszakács egyik fiának neve is), a Bailey, a Cooper és az Oscar szépen teljesít mindkét listán.

Annyi biztos, hogy a tíz legnépszerűbb kutyanév között kizárólag „emberi” neveket találunk.

Ez a tendencia a viktoriánus korban kezdődött, amikor a kutyák a történelem során először léptek családtag szerepbe. Akkoriban a kor ízlését tükröző klasszikus nevek hódítottak. Kanok esetében az Albert és az Arnold, majd a Cyril, Dante és Ernie nevek álltak az élen, míg a szukák Ada, Arabella, Aurelia, Clara vagy Cordelia névre hallgattak. Összhangban a kor névadási divatjával. Már itt sem találunk a legnépszerűbb nevek között kifejezetten „kutyanevet”.

Érdekes, és sokat elmond a kutyák társadalmi szerepének változásáról, hogy Amerikában, ahol a kutyatartási kultúra másképpen fejlődött, csak az elmúlt 20-30 évben kezdtek elterjedni az emberi nevek. A Rex, a Duke vagy a Finn (klasszikus kutyanevek) még mindig benne vannak a top 100-ban, ugyanakkor a filmek (2020-ban elsősorban a Trónok harca, a Jégvarázs és a Marvel karakterek) és az ételek/italok is reprezentálták magukat a névadásra inspiráló források között. Így az Olaf, az Oreo, a Loki például elég gyakorivá váltak. Tehát nem kizárólagos a humán nevek uralma.

Milyen kutyanevek voltak népszerűek a középkorban?

Ahogy említettük, Angliában a viktoriánus korban váltak népszerűvé a klasszikus női és férfi nevek mint kutyanevek. Ha megnézzük a korábbi feljegyzéseket, akkor láthatjuk, hogy a középkorban még elsősorban a kutyák megjelenését vagy feladataira vonatkozó jellemzőit tükrözték a nevek. Holdfast, azaz tartsd erősen, Nosewise, azaz orral/bölcs orr és Whitefoot, fehér láb a kanoknál a jellemző nevek. Szukák esetében a Bellina, Dyamant, Venus már a szépségről és megbecsültségről árulkodik.

Az 1600-as évekre tehető, amikor a külső jellemzőket a belső tulajdonságok váltották fel a névadásban. Erre az időszakra datálható a mai modern kutyafajták kialakulása, és itt kezdtek a kutyák a városi emberek társaivá válni. Shakespeare, I. Károly király például nagy kutyarajongók voltak. A népszerű kankutyanevek között volt a Banger, Chanter és a Spanker, illetve a Drunkard is, melyek mozgást és vehemenciát leíró kifejezések, míg a Drunkard egyszerűen „részegest” jelent. A szukák között – ahogy a humán társadalomban is – elsősorban a szépséget tartották fontosnak: a legnépszerűbb Beauty (szépség) mellett a Countess, Duchess (hercegnő) is a kor klasszikus nőképét tükrözte.

Hazánkban

Itthon is megfigyelhető, hogy a klasszikus Buksi, Picúr, Bundás mellett megjelentek a személynevek a kutyák között is. A Kántor, a Rex, a Loki, a Rocky vagy a Luna itthon is a popkultúra, a filmek hatását tükrözi, míg az Oreo, Málna, a Mangó és a Muffin egyértelműen az ételek és italok kategóriába sorolható – az amerikai trendhez hasonlóan.

A személynevek elsősorban a magyar fajták között hódítanak: Nimród, Álmos, Hajnal, Magor és a magyar rege- és mondavilág alakjai a vadászkutyák között bukkannak fel, míg a mudik, pulik és pumik között a Lecsó, a Csibész és a Csipke is népszerű.

A kutyafuttatókban gyakran találkozhatunk Jocky-val, Molly-val, Johnny-val vagy Sophie-val, de egyelőre ritka a Kata, Adri, Szilvi vagy a Bence és a Gábor. Bár, ebben is változás figyelhető meg, elsősorban a népszeű szuka nevek között bukkannak fel a mostanában népszerű kislánynevek, így a Lili, a Jázmin, a Szofi, az Olívia, a Léna és a Zara.

Úgy tűnik, hogy a kutyanevek többet árulnak el a kutyák egy adott társadalomban betöltött helyéről, mint első látásra gondolnánk. Minél közelebbi a kutya – ember kapcsolat, annál inkább válik fontossá, hogy kutyánknak egyedi nevet adjunk, amely szép, és kifejezi, milyen közel áll hozzánk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Alexandra Horowitz: Our Dogs, Ourselves; The Bark; American Kennel Club; Kép: Photo by Garfield Besa from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...