Saját KB bal
Saját KB jobb
Helmut Stirnweis képe a Pixabay -en.

A vízimadarakat sehol és semmivel ne etessétek!

A vízimadarak etetése teljesen felesleges, sőt még veszélybe is sodorhatja az állatokat és a téli vonulási viselkedést!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívta fel  figyelmet arra, hogy a vízimadarakat egyáltalán nem szükséges etetni a nyári hónapokban, sőt esetenként több kárt okozunk vele, mint hasznot.

A vízimadarak etetése nem hasznos

A vízimadarak nyáron korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ettől függetlenül az emberek előszeretettel etetik őket. Ez a gyakorlat azonban egyáltalán nem hasznos, sőt tömegesen sodorhatja veszélybe és betegítheti meg az állatokat. Világszerte küzdenek a hatóságok ezzel a szokással, most hazánkban is arra szólították fel a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

A vízimadarak életmódja alapvetően eltér az énekesmadarakétól, akik a klasszikus, téli etetőket látogatják előszeretettel. A vízimadarak etetése nemcsak a madarakat betegítheti meg, de szennyezi a környezetet és ronthatja a víz minőségét is. Ezen kívül a mesterségesen fenntartott táplálékbőséggel kikapcsolhat a madarak téli túléléséhez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is. Később ezek a madarak fagynak bele a tavakba, mert nem működött az alapvető vonulási ösztönük.  A városokban kiszórt élelem még a patkányok elterjedését is elősegíti.

Visszafordíthatatlan folyamat

Azok a madarak, melyeket nyáron etetnek az emberek, nem vonulnak el ősszel. Az emberek pedig tovább etetik őket.

„A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.” (MME)

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...