Photo by nrd on Unsplash

A gazdik nagy eséllyel fertőzik meg kutyáikat és macskáikat koronavírussal

Azok a gazdik, akik koronavírus fertőzésen estek át, nagy eséllyel átadták a vírust kutyáiknak, macskáiknak.

Két új kutatás is napvilágot látott, melyek szerint a koronavírussal fertőzött gazdik nagy eséllyel megfertőzik a velük egy háztartásban élő kutyákat és macskákat. Arra is fény derült, hogy leggyakrabban a gazdi ágyában alvó macska kapja el a fertőzést.

Ez a tény azonban nem újdonság, már korábbi vizsgálatok is kiderítették, hogy házi kedvenceink fogékonyak a fertőzésre, azt azonban eddig nem tudták, hogy mennyire veszélyeztetettek és hogy melyek azok a körülmények, melyek növelik a fertőzés kockázatát.

Átfogó vizsgálatot végeztek

A kutatást Hollandiában végezték az Utrechti Egyetem kutatói.  200 nap alatt összesen 196 koronavíruson átesett kutyás/cicás háztartást teszteltek le. 156 kutyától és 154 cicától vettek nyál-és vérmintákat. Hat macska és hét kutya PCR-tesztje pozitív lett, 31 macska és 23 kutya esetében pedig kimutatták az antitestek jelenlétét, mely arra utal, hogy az állatok átestek a fertőzésen.  A pozitív állatokkal egy háztartásban élők további állatok tesztje viszont negatív lett, tehát az együtt élő háziállatok között jó eséllyel nem terjed a vírus. Összességében arra jutottak, hogy a háztartások 20 százalékában fertőződtek meg az állatok is.

További veszélyeket rejt magában

A kutatás vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzött gazdik kerüljék a háziállataikkal is a kapcsolatot.

    „A legfőbb aggodalmat ugyanakkor nem az állatok egészsége okozza, hiszen ha van tünetük, akkor is csak enyhe, hanem az a potenciális veszély, hogy a háziállat vírushordozóvá válhat és visszajuttathatja az emberi populációba” – fogalmazott a szakértő.

Egy kanadai kutatás ugyanerre a következtetésre jutott

Nagyjából egy időben a holland kutatással Kanadában Dorothee Bienzle, a Guelphi Egyetem kutatója és kollégái hasonlóképpen vizsgálták a koronavírus-fertőzésen átesett emberek kutyáit és macskáit. 77 háztartásban végeztek antitest vizsgálatokat, 48 macskán és 54 kutyán. Ezen kívül 75 menhelyen élő kutyát és macskát, valamint 75 kóbor macskát is megvizsgáltak.  Míg a gazdival élő macskák 67 százaléka átesett a fertőzésen, addig a menhelyes állatoknak csupán 9 százaléka, a kóbor macskáknak csak 3 százaléka produkált antitestet.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a kutyáknál nem befolyásolta olyan mértékben a gazdival töltött idő a fertőzés esélyét, mint a macskáknál. Különösen azokat, akik a gazdájuk ágyán alszanak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...