Saját KB bal
Saját KB jobb

Hal – tények és tévhitek a halhús etetésével kapcsolatban – I.

Tonhal, makréla, lazac, szardínia és társaik - biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára? Cikksorozatunkban körbejárjuk a hal etetésének kérdését.

Tonhal, makréla, lazac, szardínia, ponty, csuka vagy tőkehal – biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára? Cikksorozatunkban körbejárjuk a hal etetésének kérdését.

Friss hús és hal, valamint zöldségek alkotják számos népszerű, újhullámos kutyaeledel összetevő listáját. A hal etetése kapcsán azonban elég nagy a bizonytalanság, ami részben talán a „tilos” listákból, részben pedig abból ered, hogy hazánkban az emberek sem fogyasztanak túl sok halat. Az alábbiakban igyekszünk nagyvonalakban tisztázni a hal kérdést és eloszlatni a félelmeket a hal etetése kapcsán.

Manapság már számos táplálási irányzat létezik, amelyek közül néha nem egyszerű megtalálni a kutyánk számára ideálisat. A szokványos gabona-alapú száraz kutyaeledelek mellett már népszerű alternatívák a nagyobb hústartalmú eledelek, amelyekben a marha-csirke-bárány trión felül egyéb húsok és halak, valamint zöldségek is találhatóak az összetevők listáján. Egyre népszerűbbek az otthon készített étrendek is, és sok gazdi szívesen egészíti ki a teljes értékű eledeleket friss, ízletes és tápanyagokban gazdag „emberi” élelmiszerekkel. Ezzel alapvetően nincs is semmi gond, amíg kiegyensúlyozott, a kutya specifikus tápanyagigényének megfelelő étrendről van szó – és nem etetünk olyan élelmiszert, ami ártalmas a kutyáknak.

Miért jó a hal a kutyáknak?

A halas eledelekben legtöbbször lazaccal, makrélával és szardíniával találkozunk, de láthatunk pontyot, harcsát is az összetevők listáján. A hal alapvetően fehérjében gazdag, zsírban viszonylag szegény (fajtától függően) táplálékforrás lehet.

Az úgynevezett olajos halak optimális arányban tartalmaznak omega-3- és omega-6-zsírsavakat, melyek hasznosak az immunrendszer erősítésére és a gyulladásos tünetek csökkentésére. Ezek a halak kalóriában egyáltalán nem szegények, hiszen magas a zsír(olaj)tartalmuk. Olajos halak a lazac, a tonhal, a makréla, a hering és a szardínia. Az csak véletlen egybeesés, hogy ezek a halak kaphatóak olajos konzervként – maga az olajos jelző a hús arányában jelenlévő zsírra utal, nem pedig a tartósítás módjára. Tehát a nem olajban eltett tonhal is olajos hal, hiszen maga a halhús tartalmazza a hasznos olajat. Ezért népszerű táplálék kiegészítő a lazacolaj, amelyet a lazac húsából nyernek.

Diéta esetén adhatok halat?

A halak, ahogy a húsok között is, különböző zsírtartalmú húsokról beszélhetünk. Míg a lazac, a harcsa és a nagyobb testű halak húsa zsírosabb, a tilápia és a keszeg például zsírszegény. Ezért, ha célunk a kutya testtömegének csökkentése, akkor nem feltétlenül a halas eledel a megoldás.

Édesvízi vagy tengeri halak?

A halak között gyakran különbséget tesznek a tengeri és édesvízi halak között. Ez valószínűleg az omega-3-zsírsav-tartalommal van összefüggésben. Bár tény, hogy a hideg tengeri halakban több az omega-3-zsírsav, mint az édesvíziekben, a csuka, a kecsege, a busa, a pisztráng és a harcsa (a halas tápok leggyakoribb összetevője) is tartalmaz belőle.

Egyes vélemények szerint ezek etetése pedig biztonságosabb is, mivel a tengeri halakban – elsősorban a tonhalban – jelentős mennyiségű higany és egyéb nehézfémek találhatók. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) ajánlása szerint ezeket legfeljebb csak ritkán és kis mennyiségben adjuk a kutyánknak: egy 10 kg-os kutyának körülbelül max. 20 g tonhalat havonta. Az amerikai humán táplálkozási ajánlások szintén óva intenek a túl gyakori tonhal-fogyasztástól. A másik tengeri hal, amellyel érdemes mértékkel bánni, az a tőkehal. Ebből sem ajánlott a kutyánknak rendszeresen vagy nagyobb mennyiséget adni.

Biztonságosabbak a kistestű tengeri halak, mivel ezek gyorsabban elérik a kifejlett méretüket, tehát nem töltenek annyi időt a nehézfémekkel szennyezett tengervízben és nem raktároznak el annyit a káros anyagokból.


A következő részben a tenyésztett és a halászott hal közötti különbségekről, illetve a hal etetésének módjáról lesz szó.

A cikkben leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Mielőtt bármilyen hallal etetnénk a kutyánkat, kérjük ki az állatorvos tanácsát. Egyes betegségek esetén a hal etetése kifejezetten ellenjavallt.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogowner.co.uk/can-you-mix-dog-food-with-tuna/; https://spoiledhounds.com/fish-dogs-can-eat/; https://www.barfshop.hu/milyen-halakat-adhatsz-a-kutyadnak-mikor-hasznos-a-lazacolaj-105; https://www.purina.com/articles/dog/nutrition/can-dogs-eat-fish; https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-fish/; https://www.caninemuscleworks.com.au/health-articles/2018/3/5/fish-for-dogs-which-to-avoid-and-which-to-feed; Kép: Photo by Lone Jensen from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...