Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jakub Dziubak on Unsplash

A labradorok negyede egy genetikai mutáció miatt falánk és hízékony

Egy új kutatás szerint a labradorok egynegyede olyan génmutációval rendelkezik, ami miatt állandóan éhesek és kevesebb kalóriát égetnek el.

A kutatást a Cambridge-i Egyetem élettani, fejlődés- és idegtudományi tanszékén végezték, Dr. Eleanor Raffan kutató vezetésével. Eredményeiket a Science Advances című tudományos folyóiratban tették közzé, melyben megállapították, hogy az elhízásért és falánkságért felelős mutáció a POMC nevű génben található. Ennek a mutációnak kettős hatása van a hízékonyságra. Egyrészt az ilyen génmutációval rendelkező labradorok állandóan éhesnek érzik magukat, másrészt közel 25 százalékkal kevesebb kalóriát égetnek el nyugalmi állapotban, mint a mutációval nem rendelkező fajtatársaik. Ez röviden annyit jelent, hogy mivel állandóan éhesek, többet esznek a szükségesnél, pedig kevesebb energiára lenne szükségük. Az ilyen kutyák ezért gyakran túlsúlyosak és ennek következtében mozgásszervi betegségek is gyakrabban alakulnak ki náluk.

Mit okoz pontosan a POMC gén mutációja?

A kutatók úgy vélik, hogy ez a génmutáció megváltoztatja a kutyák agyában a testsúly szabályozásával összefüggő útvonalat. A mutáció egy éhségjelzést vált ki, amely azt az utasítást adja a szervezetnek, hogy növelje a táplálékfelvételt és takarékoskodjon az energiával. Annak ellenére, hogy ez szükségtelen.

A tanulmányban 87 felnőtt, egészséges testsúlyú, vagy mérsékelten elhízott labrador vett részt. Több tesztet is végeztek rajtuk, amivel az éhségérzetet és a kalória felhasználást vizsgálták. Első lépésként a kutyák 20 percenként kaptak egy doboz kutyaeledelt egészen addig, amíg már nem ettek többet az ételből. Mindegyikük hatalmas mennyiségű ételt evett, függetlenül attól, hogy rendelkeztek-e a génmutációval vagy nem. Ez azt mutatta, hogy mindannyian hasonló mennyiségű tápláléktól érzik jóllakottnak magukat.

Ezután, egy másik napon a kutyákat egy standard mennyiségű reggelivel etették meg. Pontosan három órával később egy dobozos jutalomfalatot kínáltak nekik, és a viselkedésüket feljegyezték. A doboz átlátszó műanyagból készült, perforált fedéllel, így a kutyák láthatták és megszagolhatták a finom falatokat, de megenni nem tudták. A kutatók azt találták, hogy a POMC mutációval rendelkező kutyák lényegesen nagyobb vehemenciával próbálták megszerezni a doboz tartalmát, mint a mutáció nélküli kutyák, tehát jóval éhesebbek voltak. A kutyák ezután egy speciális kamrában aludhattak, amely mérte a kilélegzett gázokat. Ebből kiderült, hogy a POMC mutációval rendelkező kutyák körülbelül 25%-kal kevesebb kalóriát égetnek el, mint a mutáció nélküli kutyák.

Az eredmény rámutat arra, hogy nem mindig a gazdi felelős a kutya elhízásáért. Bár a POMC génmutációs labradorok gyorsan és könnyen híznak, a gazdik mégsem teljesen tehetetlenek.  A kutatók szerint a gazdik úgy terelhetik el retrievereik figyelmét erről az állandó éhségről, hogy kisebb adagokban adják a napi adag élelmet. Mégpedig úgy, hogy azt tovább tartson elfogyasztani. Erre alkalmasak a habzsolás gátló tálak, a szimatszőnyegek és a különböző kirakós etetők, interaktív játékok.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...