Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi mérgező a kutya számára és mi biztonságos?

Ételek, italok, zöldségek, gyümölcsök, melyek nekünk veszélytelenek, de kutyáink számára komoly betegségeket is okozhatnak, legrosszabb esetben akár meg is halhatnak… Íme a lista, miket ehetnek biztonsággal és miket kerüljenek feltétlenül a kutyák.

Mandula Biztonságos 

Nem gond, ha a kutya kap néhány darabot. Amennyiben kistestű, nő a fulladás esélye és bélelzáródáshoz vezethet. Ha sokat esznek belőle, gyomorrontást, esetleg hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Aloe Vera Lehet mérgező

Az aloe vera leve antraglikozidokat tartalmaz. Ez az anyag jelentős bélrendszeri panaszokat okozhat és hashajtóként működhet. Ha a kutya lenyelt belőle egy keveset, valószínűleg nincs vészhelyzet, de ha hasmenése van, jobb orvossal kapcsolatba lépni.

Alma Többnyire biztonságos

Ha a kutya szereti, nyugodtan lehet neki adni. Elméletben lehetséges, hogy a kutya (vagy, ami azt illeti, az ember) cianidmérgezést kapjon a magvak elfogyasztásától, viszont a magvaknak felvágott vagy összetört állapotban kell lenniük, hogy a cianid felszabaduljon, és RENGETEG magot kellene lenyelni, hogy a cianid problémát okozzon.

Sárgabarack Többnyire biztonságos

A sárgabarack egyáltalán nem mérgező a kutyáknak, de ha lenyelik a magot, az idegen testként működhet és bélelzáródást okozhat. A sárgabarack magja nagyon kevés cianidot tartalmaz valamint, a magot szét kell zúzni, hogy probléma legyen… ilyen formában is nagyon nagy mennyiséget kéne megennie, hogy gondot okozzon.

Spárga Biztonságos

Ehetnek a kutyák spárgát? Nyugodtan. Viszont a díszspárga (a növény) fogyasztása súlyos bélrendszeri panaszokat okozhat, habár a spárga önmagában nem rossz a kutyának.

Aszpartám Nem ajánlott

Az aszpartám nevű édesítőszer nem mérgező a kutyákra nézve, de gyomorpanaszokat okozhat.

Avokádó Nem ajánlott

Az aggodalomra leginkább okot adó része az avokádónak a magja. Ha a kutya megeszi a magot, igen nagy esélye van, hogy elakad a belekben. Néhány állat (szarvasmarha, ló, kecske, nyúl, madarak, halak) nagyon érzékenyek az avokádóban levő persin nevű anyagra, de egy kutya hatalmas mennyiségű avokádót kéne egyen, hogy beteg legyen, azért vigyázzunk vele.

Banán Biztonságos

A banán kiváló lakoma a kutyáknak.

Áfonya Biztonságos

Az áfonya biztonságos és előnyös a kutya számára.

Nyers kelt tészta Mérgező!

A kelt tészta komoly problémákat okozhat, ha a kutya megeszi. A gyomrában levő meleg hatására ugyanis a tészta kelésnek indul, ami etanol keletkezéséhez vezet, ezenkívül megnő a térfogata. A kutya, aki kelt tésztát evett, erős hasi fájdalmakat él át és úgy dülöngélhet, akár egy részeg.

Brokkoli Biztonságos

A brokkoli tökéletesen biztonságos a kutyáknak. Tehenek és bárányok esetében nagy mennyiség fogyasztása vérszegénységet okozhat, de ez nem igaz a kutyákra.

Zeller Biztonságos

A zeller teljesen biztonságos.

Csokoládé Mérgező!

Határozottan nem jó ötlet csokoládét adni a kutyának! A csoki teobromint és koffeint tartalmaz, mindkettő hatással lehet a kutya szívére és központi idegrendszerére. Egy kutya bizonyos mennyiségű csokoládéba bele is halhat! A másik gond a csokival a hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos is lehet. Amennyiben a kutya csokit evett, hasznos lehet ez a kalkulátor: http://www.askavetquestion.com/chocolate_toxicity.php*

Kókuszdió Többnyire biztonságos

A kókuszdió nem mérgező kutyáknak, viszont közepes láncú triglicerideket tartalmaz, ami néhány kutyánál bélpanaszokhoz és puffadáshoz vezethet. Nem jó ötlet héjával együtt adni, mert irritációt és a belek perforációját okozhatja, valamint bélelzáródáshoz vezethet.

Kávé Mérgező!

A kutyák nem kezelik jól a koffeint. A koffein növeli a pulzust és rohamokat okozhat. Egy bizonyos mennyiség halált okozhat. Ha egy nagytestű kutya megiszik egy csésze kávét, az egyetlen tünet, amit a gazda valószínűleg lát, hogy kicsit ideges, de ha egy kistestű kutya iszik meg egy csésze kávét, az végzetes lehet. Mi a helyzet a koffeinmentes kávéval? Ha mindenképpen adni akarunk a kutyának kávét, a koffeinmentesből lehet, de ne adjunk a kutyának kávét tejszínnel vagy tejszínhabbal, mert bélrendszeri panaszokat okozhat.

Kukorica Többnyire biztonságos

A kukorica teljesen biztonságos, viszont ne adjuk a kutyának csutkával együtt. A kukoricacsutka nagyon könnyen elakadhat a kutya beleiben. Ha ez megtörténik, erjedni kezd és súlyos, életveszélyes problémákat okozhat.

Vörös áfonya Biztonságos

A vörös áfonya általában biztonságosan adható kutyáknak, de ne adjunk vörös áfonyás, húgyúti fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert, mert nem működik. A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, ami segít megakadályozni az E. coli baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán, de nem minden fertőzést az E. coli okoz és a vörös áfonya nem pusztítja el a baktériumot. Ezen kívül, ha minden nap nagy mennyiségű vörös áfonyát adunk a kutyának, az kalcium-oxalát kövek kialakulását okozhatja a hólyagban. 

Uborka Biztonságos

Ha a kutya szereti az uborkát, hajrá!

Ribiszke Mérgező lehet

Ha valaki az Egyesült Államokban él, a ribiszke valójában egy szőlőféle, a szőlő pedig lehet mérgező a kutyára nézve (lásd szőlő). De ha Nagy-Britanniáról van szó, a ribiszke bogyós gyümölcs, és szó sincs mérgező hatásról, inkább előnyösről.

Datolya Biztonságos

A datolya nem mérgező, de nagy mennyiség hasmenést okozhat.

Füge Többnyire biztonságos

A füge nem mérgező a kutyákra nézve, de már kis mennyiség is okozhat gyomorrontást.

Fokhagyma Mérgező lehet

A fokhagyma kárt okoz a kutya vörösvérsejtjeiben. Kis mennyiség nem vált ki klinikai tüneteket, de ettől még sérül bizonyos mennyiségű vörösvérsejt. Ha egy kutya sok fokhagymát eszik, vagy minden nap eszik belőle, előbb-utóbb vérszegénység alakul ki.

Szőlő Mérgező!

A szőlő mérgező hatása még mindig rejtély. Egyes kutyák veséjére kifejezetten mérgező lehet, mégis sok kutya eszik belőle anélkül, hogy bármi problémája lenne. Ha a kutya megevett egy-két szem szőlőt, figyelni kell, nem hány-e, nem iszik-e sokat és nem vizel-e sokat. Ha hány és nem érzi jól magát, érdemes elmenni állatorvoshoz. Ha nagyon sok szőlőt evett, akkor azonnal menni kell orvoshoz. Jobb félni, mint megijedni!

Rágógumi Erősen mérgező lehet!

Ha a kutya rágógumit evett, ellenőrizni kell a csomagolásán, hogy tartalmaz-e xilitolt. A xilitol különösen veszélyes a kutyák számára (lásd a xilitolnál, legalul). Ha nem tartalmaz, akkor nem valószínű, hogy gond lesz.

Mogyoró Többnyire biztonságos

A mogyoró nem mérgező, de kistestű kutyák esetében fennáll a fulladás vagy a bélelzáródás veszélye.

Citrom Biztonságos

Nem mérgező, de biztos, hogy a kutya szeretne enni belőle?

Makadámdió Mérgező!

Nem tudjuk, miért van mérgező hatása a makadámdiónak. Ha a kutya eszik belőle, képtelen állva maradni. Lenyelése okozhat hányást, remegést és hipertermiát (lázat). Ha a kutya fogyasztott makadámdiót, azonnal orvoshoz kell vinni. Szerencsére a legtöbben túlélik és 24-48 óra alatt rendbe jönnek.

Tej Nem ajánlott 

Tudtad, hogy a legtöbb kutya laktózérzékeny? Sokuk kinövi mire felnő, de sokuknak lesz hasmenése a tejtől. (A kecsketej általában nem okoz problémát.)

Penészes étel Mérgező!

A penészes ételek tremorgén mikotoxinokat tartalmaznak, melyek néhány napig tartó rohamokat és remegést okozhatnak. Ha a kutya kisebb mennyiséget evett belőlük, megúszhatja gyomorfájdalmakkal, de ha bármiféle remegést tapasztalunk, orvoshoz kell vinni.

Gomba Mérgező lehet

A szokásos, emberek által fogyasztott gombák általában nem okoznak problémát, de ha gomba nő a kertben, az lehet kifejezetten mérgező. Néhány fajtájuk intenzív hányást és hasmentést válthat ki, mások idegrendszeri zavart, remegést, görcsöket és halált okozhatnak. A „varázsgombák” szintén különösen veszélyesek a kutyákra nézve!

Olívabogyó Többnyire biztonságos

Ha a kutya szereti, időnként egy-egy rendben van, de néhány kutyának gyomorpanaszokat okozhat. Ha öreg és penészes az olívabogyó, a penész rohamokat, remegést válthat ki.

Hagyma Mérgező lehet

A hagyma károkat okozhat a kutya vörösvérsejtjeiben. Igaz, hogy valószínűleg nem látunk semmilyen tünetet míg nagy mennyiséget nem eszik belőle, mégis már kis mennyiségű hagyma, hagymapor vagy sült/főtt hagyma is gondot jelenthet, és bizonyos idő után a kutya vérszegény lehet. Ha a kutya kis mennyiséget evett, nincs ok az aggodalomra, de ne váljon szokássá!

Narancs Biztonságos

A narancs biztonságos, de a legtöbb kutya nem szereti.

Petrezselyem Többnyire biztonságos

A petrezselyem biztonságos. Ha nagy mennyiséget eszik belőle a kutya, okozhat hasmenést és gyomorpanaszokat. Vízhajtóként működhet, ami miatt a kutya sok vizet iszik és sokat vizel, de kizárólag nagy mennyiségben fogyasztva. A minden nap, nagy mennyiségben adott petrezselyem májkárosodáshoz vezethet, szóval nem a legjobb ötlet naponta nagy adagot adni, de egy kevés mehet az íze kedvéért.

Őszibarack Többnyire biztonságos

Az őszibarack biztonságos, de nem túl jó ötlet a magját odaadni a kutyának, mert bélelzáródás lehet a vége. Ha a kutya feltöri a magot és megeszi a belsejét, némi cianid kerül a szervezetébe, de nagy mennyiséget kéne fogyasztania, hogy mérgezés legyen belőle.

Földimogyoró Nem ajánlott

Néhány darab földimogyoró nem okoz gondot, de magas zsír- és sótartalma miatt nem a legjobb ötlet gyakran megkínálni őket. Néhány mogyoró penészes lehet, és a penészgombák aflatoxint termelnek. Az aflatoxin mérgezés komoly lehet!

Körte Biztonságos

Körtét adni jó ötlet, de ha nagy mennyiséget kap, gyomorpanaszok lehetnek belőle. A magja cianidot tartalmaz, de rengeteget kéne feltörni és megenni belőle, hogy mérgezés történjen.

Szilva Többnyire biztonságos

A legnagyobb gond a szilvával a magja. Kistestű kutyáknál a mag elakadhat vagy fulladást okozhat. A mag megtörve cianidot tartalmaz, de nagyon nagy mennyiséget kéne enni belőle, hogy gondot okozzon. A szilva húsa teljesen biztonságos.

Burgonya Mérgező lehet

A burgonya mérgező lehet. A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a kutya olyan krumplit eszik héjával együtt, amin zöld foltok találhatók (akár főzve, akár nyersen). Ezek a zöld foltok ugyanis egy szolanin nevű anyagot tartalmaznak, ami kis mennyiségben is gyomorpanaszokhoz vezethet. Attól függően, hogy mennyit fogyasztott belőle, a panaszok egyre súlyosbodhatnak. Tapasztalhatunk gyakori ivást és vizelést, gyengeséget vagy más idegrendszeri problémát. Néhány kutya esetében veseelégtelenséghez vezetett, de ez ritka jelenség. Kis mennyiségű hámozott, főtt burgonya nem okoz problémát.

Mazsola Mérgező!

Lásd: szőlő

Garnélarák Többnyire biztonságos

Főzve teljesen biztonságos, nyersen kagylómérgezést okozhat, ahogy az embernél is.

Szorbitol Biztonságos

A szorbitol egy édesítőszer. Nem okoz problémát, de ha az ételt xilitollal édesítik, az végzetes lehet (lásd: xilitol).

Spenót Többnyire biztonságos

A spenót biztonságos, de biztos vagy benne, hogy szeretne belőle a kutya? A spenót oxalátokat tartalmaz, melyek veseelégtelenséghez vezethetnek, de ehhez extrém mennyiséget kéne belőle a kutyának megennie.

Eper Biztonságos

Az eper biztonságos, de ha nagy mennyiséget adunk belőle, némi gyomorfájdalomhoz vezethet.

Édesburgonya Biztonságos

Az édesburgonya biztonsággal adható, remek étel a kutyának.

Tea Többnyire biztonságos

Kis mennyiségű tea teljesen biztonságos, mert annyira kevés koffeint tartalmaz, ami nem okoz gondot.  Jobb nem adni tejjel, mert sok kutya laktózérzékeny (lásd tej). Ha a kutyának kalcium-oxalát húgyköve van, jó ötlet elkerülni, mert elősegítheti a kövek kialakulását.

Paradicsom Többnyire biztonságos

A paradicsom egy tomatin nevű anyagot tartalmaz, mely az egész növényben megtalálható, de főképpen a levelekben és szárakban. A tomatin mérgező lehet a szívre, de a kutyának TÖMÉNYTELEN mennyiséget kéne ennie belőle, hogy gondot okozzon. Néhány kutya enyhe gyomorpanaszokat mutat ha paradicsomot eszik.

Dió Többnyire biztonságos

A dió általában biztonságos, de ne adjuk héjastól, mert elakadhat a belekben vagy sérülést okozhat. Ha a dió penészes, mikotoxinok termelődnek, melyek komoly idegrendszeri problémákat okozhatnak.

Xilitol Mérgező!

A xilitol egy édesítőszer, ami emberekre nézve biztonságos, de a kutyáknak halálos. Ha a kutya xilitolt eszik, az inzulinszintje a magasba szökik. A szint olyan magas, hogy komoly problémát okozhat alacsony vércukorszint esetén. Szintén káros a májra. A mérgezés tünetei: gyengeség, remegés, rohamok és halál. Nagyon sok rágógumi tartalmaz xilitolt. Az egy rágógumi által tartalmazott xilitolmennyiség végzetes lehet egy kb. 9 kg-os kutya számára. Ha úgy gondolod, a kutya xilitolt evett, azonnal vidd orvoshoz!

undogmatik.blog.hu

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt található: http://www.askavetquestion.com/toxicfoods.php

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...