Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás túlélőkalauz télre

Minden évszaknak megvannak a kihívásai, de talán különösen igaz ez a télre. Kutyásként általában két dolog között kell választanunk: az egészséges mennyiségű testmozgás és a kellemetlen hideg. Valljuk be, van, hogy az egyik, van, hogy a másik győz, különösen, ha a kutyánk sem rajong kifejezetten a hideg, csapadékos időjárásért.

Fontos azonban észben tartanunk, hogy nekünk és a kutyánknak is szükségünk van rendszeres fizikai és szellemi aktivitásra, és nem az a megoldás, hogy egész télre bezárkózunk. Az alábbi túlélőkalauz segít, hogyan találjuk meg a legjobb megoldást és éljük túl a telet!

A kutyák és a hideg

Fontos leszögezni, hogy minden kutya, ahogy minden ember, más és más. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan viszonyul a kutyánk a hideghez. Vannak, akiknek semmi problémát nem okoz, hogy a hőmérő higanyszála a nulla közelében időz, míg mások nem szeretik és nem is viselik jól a hideget.

télre
Vannak, akik télen érzik csak igazán elemében magukat – Fotó: Jozef Fehér/pexels.com

A legtöbb kutya remekül elvan, amíg a hőmérséklet nem megy 8-10°C alá. Fagypont közeli hőmérséklet esetén elsősorban az idős, a kölyök, a kistestű, és a vékony szőrzetű, vékony alkatú kutyák már fázhatnak. A szél, a csapadék és már tényezők is befolyásolhatják a kutyák hőérzetét.

Nem az a lényeg, hogy mennyit bír, hanem, hogy mennyi esik jól neki. Ezzel gazdiként tisztában kell lenned, és ennek megfelelően vigyáznod kell a kutyádra. Ha a kutyád séta közben remeg, behúzza a farkát vagy emelgeti a tappancsait, akkor ideje hazamenni. Ha a kutyád fázik kint, öltöztesd fel, akár több rétegben – az évszaknak és az időjárásnak megfelelően.

Benti elfoglaltságok

Télen bármikor előfordulhat, hogy extrém időjárási helyzet áll fenn, és nem tudunk hosszabb sétákat tenni. Érdemes olyan játékokat, rágcsákat beszerezni, amelyekkel szükség esetén ilyenkor is elfoglaltságot adhatunk a kutyánknak. További tippeket olvashatsz ITT.

Etetés

Télen a kinti kutyák kalóriaszükséglete akár a duplájára is nőhet, de a benti kutyák esetében is számolnunk kell azzal, hogy a hidegben több energiára van szükségük. Utóbbi esetben ez nyilván függ az aktivitástól. Ha télen, hidegben is ugyanannyit mozognak, mint nyáron, akkor nőhet a kalóriaszükséglet. Míg, ha télre begubózunk és jelentősen csökken az aktivitás, akkor csökkenhet. Az eledel mennyiségét ennek függvényében érdemes lehet változtatni, így megőrizhetjük a kutyánk optimális testtömegét és erőnlétét.

A természetes olajok segíthetnek, hogy növeljük a tápok kalóriaértéket. Ezek közül a kókuszolaj és az olívaolaj jó hatással van a szőrzet egészségére, míg a lazacolaj az immunrendszernek hasznos.

Tappancsok

Télen a séta előtt érdemes bekenni a kutyák mancsát balzsammal vagy viaszos készítménnyel, amely megvédi a hideg, a latyak, a hó és az útszóró só káros hatásaitól. Hazaérve töröljük meg a kutyák talpát, tisztítsuk meg alaposan a lábujjak közötti részt is. A lábujjak közti szőrzetet nyírassuk rövidre, így elkerülhető a talpak és lábujjak fájdalmas kisebesedése. Alternatívaként télre használhatunk kutyacipőt is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexles.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...