Saját KB bal
Saját KB jobb

Fuss, Forrest, fuss! – Tippek, hogy a kutyával futás valóban örömteli legyen – 2. rész

Az első lépéseket fontolgatod a kutyával futás kapcsán? Jó helyen jársz. Cikkünk első részében arról írtunk, hogy mikortól és hogyan lehet elkezdeni futni. Az alábbiakban pár tanácsot osztunk meg, amelyekkel a futás valódi közös élmény lesz.

Tanítsd meg a szabályokat!

A Ligetben futó összeszokott párosokat látva sokan azt feltételezhetik, hogy futás közben az eb egyszerűen tudni fogja, mit kell tennie. Ha ez nálatok is így működik, légy hálás és simogasd meg a kedvencedet, hogy igazi futó tehetség. De akkor sincs gond, ha nem megy elsőre tökéletesen. Van olyan kutya, akinek nem áll össze elsőre, hogy a futás nem séta, és nem lehet mindenfelé szaglászni, megállni vagy pillangókat kergetni. Ez is egy tanulási folyamat, és attól, hogy nem megy elsőre, nem jelenti azt, hogy nem lesz a lehető leglelkesebb és legkitartóbb futó később. Lássuk, hogy mi segíthet.

Használjunk pórázt

A póráz segíthet abban, hogy oda irányítsuk a kutya testét és figyelmét, ahová szeretnénk. A kutyának meg kell tanulnia, hogy nem állhat meg ötméterenként pisilni, szaglászni. Nem mehet keresztbe előttünk, nem szaladhat oda ahová szeretne és figyelnie kell minket, hogy tudja, merre szeretnénk haladni. Ez nem egyszerű, fontos a testbeszéd és a kommunikáció is, de a póráz segít, hogy biztonságosan tudjuk megtenni az első lépéseket. Ez is érdekelhet: Mikor milyen póráz kell?

Hogyan fussunk együtt?

A kutyás futás két (három) alap felállásban szokott zajlani. Az, hogy ezek közül melyik a ti stílusotok, az ki fog derülni. Az egyik módszer, hogy a kutya egy méteren belül fut tőlünk, lehetőleg az egyik oldalon. Ezt az egy oldalon láb mellett, pórázos sétához hasonlóan lehet tanítani. A másik alternatíva az, hogy a hámba kötött kutya előttünk fut, „húz” minket. A kutya habitusa, a futási célotok és még sok minden döntő, hogy mit választotok. Fontos, hogy ha a húzós módszert alkalmazzuk, akkor a kutya fejében jól különítsük el a laza pórázos sétát és a futást. Ebben segíthet, ha pl. egy adott hámot használunk futáshoz – így összekapcsolja a kutya, hogy az adott helyzetben mi az elvárás.

A futás a kutyának nemcsak játék, hanem tréning is, fegyelmezetten kell viselkednie közben, hogy elkerüljük a baleseteket. Először fussunk ismerős helyen, alacsony ingerkörnyezetben. Dicsérjünk és korrigáljunk ha kell, és csak akkor lépjünk tovább, ha már biztonságosan kontroll alatt tudjuk tartani a kutyát.

Az udvariasság futás közben is fontos

Ha idegenekkel találkozunk egy szűkebb járdán vagy erdei ösvényen, húzódjunk félre és elengedjük el őket. Tanítsuk meg a kutyánknak, hogy futás közben ne akarjon odamenni játszani, ugrálni vagy acsarkodni. Ilyenkor a fókusza rajtunk legyen. Ez persze nem megy két perc alatt, legyen nálunk egy izgalmas játék vagy juti, hogy segíthessünk neki, mi az elvárás ezekben a helyzetekben.

Tudjuk, hogy ezt bonyolult lehet megoldani, de tényleg senki sem szeret futás vagy túra közben kutyakakiba lépni. Ha tehetjük, tervezzük úgy az útvonalat, hogy az elején még legyen kuka – így nem kell hosszú kilométereken keresztül teli zacsit lóbálva kocognunk – igen, tudjuk, milyen az…

Étel, ital

A kutyáknak ugyanúgy szükségük van energiára, mint nekünk. Ugyanakkor, fontos, hogy futás előtt közvetlenül ne etessük. Legalább 2 órát, de inkább többet hagyjunk az étkezések után. Ha egy óránál többet futunk, kutyának való sport zselével vagy italporral készülhetünk – ahogy magunknak is viszünk valami nasit egy hosszabb távra. A folyadékpótlásra is figyeljünk, legyen nálunk elegendő tiszta víz a kutyának is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.runnersworld.co.za/training/running-with-a-dog/; Képek: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/happy-man-running-with-dog-in-park-5749780/; Photo by Gustavo Fring: https://www.pexels.com/photo/confident-man-using-earbuds-while-walking-with-dog-in-park-in-spring-4148935/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...