Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért ne feküdjön a hátára tüdőgyulladáskor: a legfontosabb tudnivalók a kórról

Nem mindenki tekinti nagy problémának, mégis a halálozások jelentősebb részéért felelős, mint gondolnánk. A tüdőgyulladás az idősekre és a gyermekekre leselkedő egyik legveszélyesebb, azonban időbeni felfedezésekor igen jól kezelhető betegség. A cikkben bemutatjuk legfontosabb típusait, legfőbb rizikófaktorait.

A tüdőgyulladás típusaira a tünetekből lehet következtetni

A tüdőgyulladásnak jelenleg három alaptípusát ismerjük: a típusost, az atípusost és a COVID-okozta típust. Ezeket azonban csak a tüdőt hallgatva lehet megkülönböztetni, az ún. hallgatózási lelettel. Ennek során a klasszikus, vírusos tüdőgyulladás esetén hóropogásszerű zörejt hall az orvos a tüdőt vizsgálva. A pontos diagnosztikára az Affidea Magyarország pulmonológiai szakrendelésén is lehetőség van, a legkorszerűbb képalkotó eszközökkel és az orvosok empatikus hozzáállásával.

A vírusos, típusos tüdőgyulladásnál tehát tüdőzörejjel és kiugróan magas lázzal számolhatunk. Az atípusosnál ellenben inkább tartós hőemelkedésről, köhögésről és rossz közérzetről számolnak be a betegek. Ilyenkor mikoplazma, legionella vagy klamídia lehet a kiváltó kórokozó. 

A COVID okozta tüdőgyulladásnál azonban – érdekes módon – még nagy kiterjedés esetén sincs tüdőzörej. Ilyenkor tejüvegszerű, homályos tüdőrészek keletkeznek, melyek nagyon lassan gyógyulnak. Emiatt és mert mindkét oldalon megtalálhatóak, a többi típusú tüdőgyulladástól ellentétben itt 3-6 havonta ellenőriztetni kell a tüdő állapotát. 

A leggyakoribb rizikófaktorok

Az enyhe megfázástól a kórházi ágyig szerencsére az út hosszú. Tény viszont, hogy nem kell feltétlenül ahhoz vírus, gomba vagy baktérium, hogy tüdőgyulladásosak legyünk. Akár a hosszú ideig háton fekvő, legyengült szervezetű (főként idős) betegeknél is kialakulhat a kór. Mellettük pedig a dohányosok tartoznak még a fokozottan veszélyeztetettek közé, a krónikus hörghurut kialakulásának nagyobb esélye miatt. Mindkét csoportba tartozóknak érdemes ezért beadatniuk a tüdőgyulladás elleni védőoltást.

De miért problémás a háton fekvés az időseknél és azoknál, akik tüdőgyulladástól szenvednek? Azért, mert a tüdő alapvetően sem egy steril felület: sok mindent beszívunk egy nap során. Egészséges állapotában a bejutó kórokozókat a tüdőnk képes leküzdeni. Ám a hanyatt fekve összenyomódó tüdőben a vérkeringés és az oxigénellátottság csökken, így jobban elszaporodnak benne a baktériumok, a vírusok. Mindez pedig a gyulladások táptalaját képezi.

Ezért szükséges mindig az orvosi kivizsgálás

A precíz orvosi vizsgálat nemcsak a COVID-os tüdőgyulladás kivizsgálása esetén létfontosságú. Pontos diagnózist a tüdőgyulladás gyanúja esetén csak akkor kaphatunk, ha a legjobb képalkotó eljárásokat alkalmazzák az orvosok. A tipikus röntgenfelvételnél hatékonyabb a csökkentett sugárterhelésű mellkas CT, mert általa képesek a szakemberek a teljes tüdőállomány áttekintésére és így a betegség meghatározására.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...