Mikor milyen póráz kell? – 1. rész

A pórázok különböző típusai a flexitől a futóig, és minden, amit tudni érdemes róluk

Régen ez is egyszerűbb volt: besétáltunk a boltba és vettünk a kutyának egy pórázt. Egyszerű, többnyire bőr alkalmatosság volt, amit a (mindössze egy darab) nyakörvéhez kapcsoltunk, ha sétálni mentünk. Egy póráz, egy nyakörv. És ez egy életen át kitartott, sőt akár a következő kutyára is ráhagyományozódott.

Manapság ez már a legritkább esetben van így. Bár minimalista életre törekszem, mégis van egy nyakörv, egy hám és két póráz kutyánként. Ezzel persze messze elmarad a kollekcióm sok ismerősömétől, de nekünk ennyi elég, nem divatozunk. A funkcionalitás az, ami miatt több kell, és ez az a szempont, ami miatt érdemes alaposan utánajárni, ha nem szeretnénk pórázok garmadáját begyűjteni, mielőtt tényleg megtaláljuk azt, ami működik.

Nézzük, milyen funkciók mentén oszthatjuk fel a pórázokat, és milyen tevékenységhez melyik lesz a megfelelő!

Séta a városban, alkalmi kirándulások

Ez ideális esetben minden kutya alapszükséglete, és ehhez mérten a minimális követelmény, ha pórázról van szó. Tökéletesen megfelel egy hagyományos póráz, amely lehet kötél, bőr, nylon vagy bármely más anyagból. Nem kell különösebben strapabíró darab, hiszen a mindennapos kulturált séta nem veszi igénybe. Ezzel együtt ezt a típusú pórázt találjuk meg a legszélesebb anyag-, minta- és színválasztékban, így könnyű elcsábulni.

Méretekben is lehet eltérés. Érdemes a lehető legvékonyabb, de elégségesen megfelelő szélességet választani. Hossz tekintetében pedig törekedjünk arra, hogy kényelmes legyen. Próbáljuk fel, hogy elég hosszú-e, nem lépünk-e rá a kutyára, és neki is van egy kis tere. Túl hosszú se legyen, mert akkor fel kell tekerni, kényelmetlen vinni.

Előnye, ha mosható, hiszen így sokkal hosszabb ideig tudjuk használni, megőrizni a szépségét.

Nagyobb szabadság séta, kirándulás során

A hagyományos rövid pórázhoz képest a flexi, vagy visszahúzható pórázokon akár 8-10 méterre is elengedhetjük a kutyánkat. Ezek előnye az a plusz szabadság, amelyet a kutya élvezhet, ugyanakkor érdemes pár dologra odafigyelni velük kapcsolatban! A flexi póráz mellett is fontos a jó behívás. A kutyánkat 8-10 méterről nem fogjuk tudni visszarántani, ha bármi baj van. Érdemes inkább úgy gondolni a flexire mintha szabadon lenne a kutyánk. Tehát, ha kereszteződéshez érünk, vagy más kutya jön szembe, ugyanúgy hívjuk közel, mintha nem lenne pórázon. Mindig legyen olyan távolságban, hogy a helyzetnek megfelelően ellenőrzés alatt tarthassuk. A flexi nagy előnye, hogy a természetben sétálva nagyobb szabadságot ad, lehetőséget a szaglászásra, ugyanakkor biztonságot. Kirándulásra, túrára jó ötlet lehet emiatt.

Amit nem szabad vele csináni, az a futás. Ilyenkor a szalag könnyen a lábunkra vagy kutyánk lábára tekeredhet, ami csúnya sérüléseket okoz. A flexi veszélyeire már többször is felhívtuk a figyelmet!

Derékra kapcsolható póráz

A derékra tehető póráz szuper dolog, ha szeretnénk, hogy mindkét karunk szabadon mozogjon. Ez különösen hasznos sportolás, túrázás, de akár piacozás vagy bevásárlás közben is.

Itt is fontos az, hogy jó legyen a méret, és kényelmesen tudjunk lépni egymástól. Érdemes lehet hámmal használni az ilyen pórázt, ha futunk vagy a kutyától valamiért szeretnénk, hogy húzzon.

Kezdetben igényelhet némi összeszokást, de a későbbi kényelemért megéri a gyakorlást. Meg kell értetnünk a kutyánkkal, hogy ezzel a pórázzal nincs helye a mögénk kerülésnek és a hirtelen irányváltásoknak. Legyen akármilyen pimasz is az a macska….

Folytatása következik….

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.caninejournal.com/best-dog-leash/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=best-dog-leash; Kép: Photo by Michael Morse from Pexels; Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...