Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Joseph Stalin on Unsplash

A delfináriumok újabb áldozata Moana, aki mindössze 12 évet élt

Moana, a kardszárnyú delfin egy franciaországi delfináriumban mindössze 12 évesen halt meg.

Az állat már fogságban született és a Marineland vízi parkban élt. Itt lépett fel rendszeresen, illetve léptették fel rendszeresen. A közönség pedig remekül szórakozott Moana előadásain. A kardszárnyú delfin egész életében fogságban élt, fajtájának természetes élőhelyén egyetlen napot sem tölthetett. A napi akár 150 km úszás helyett szűkös medencéjében úszhatott csak körbe-körbe.  Moana 12 évesen halt meg. Ezek a delfinek a természetben akár 50 évet is élnek.

Mesterséges megtermékenyítésből született

Európában Moana volt az első, aki mesterséges megtermékenyítés útján született. Világviszonylatban pedig a harmadik. Anyja a 22 éves Wikie, aki szintén Marinelandban él. Utóda pusztulását követően hárman maradtak a vízi parkban. A 24 éves Inouk és a 9 éves Keijo. A delfinárium azt közölte Moana halálával kapcsolatban, hogy az hirtelen és váratlan eseményként következett be. Moana halálát megelőzően azonban állatvédelmi szervezetek többször is jelezték, hogy az állatnak segítségre van szüksége. Nála és Inouknál is olyan viselkedési zavarokat figyeltek meg, melyek súlyos pszichológiai zavarra utaltak. Moanának ezen kívül pedig bőrsérülései is voltak, melyeket nem kezeltek.

Súlyosan sérül a mentális egészségük is

Természetes élőhelyükön a delfinek 100-150 kilométert is úszhatnak, nagy csapatokban, családokban élnek és friss halakkal táplálkoznak. Egy delfináriumban erre még a legjobb szándékú törekvések mellett sincs lehetőségük. Legtöbbször fagyasztott halakat kapnak, és csak körbe-körbe tudnak úszni szűkös medencéjükben. Moana tragédiáját két ismert orka elpusztulása előzte meg. Lolita 53 évig raboskodott. Állatvédők mindent megtettek azért, hogy rehabilitálják és ellenőrzött körülmények között szabadon engedjék. Sajnos Lolita ezt már nem érte meg, pár héttel szabadon engedése előtt halt meg.  Kiska negyven évig élt egy kanadai delfináriumban. Ő volt az utolsó fogságban tartott kardszárnyú delfin az országban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: worldanimalnews  X

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...