Saját KB bal
Saját KB jobb

Fuss, Forrest, fuss! – Tippek, hogy a kutyával futás valóban örömteli legyen – 1. rész

A kutyával futás az egyik legjobb kikapcsolódás – persze, kinek a pap, kinek a papné. De abban talán megállapodhatunk, hogy aki szeret futni, annak hatalmas élmény a kedvenc elfoglaltságát kutyájával együtt művelni. Ugyanakkor, a kutyával futásnak is megvan a maga csínja-bínja. A következőkben pár tanáccsal szeretnénk segíteni az első közös lépésekben.

Hány hónapos kortól futhat velünk a kutyánk?

A kölyökkutyáknak addig nem szabad velünk együtt futni, amíg a csontjaik növekedése be nem fejeződik. Mivel addig az ízületeik hajlamosak a sérülésekre. Ez a kistestű kutyáknál körülbelül kilenc hónapos kort jelent, míg a nagytestű fajtáknál tovább, ők akár 16 hónapos korukig is nőhetnek.

Állapotfelmérés

Mielőtt elvinnénk a kutyát futni, mérjük fel az egészségi és fittségi állapotát. Ha kedvencünk túlsúlyos vagy eddig csak a fedettpályás távolbanézésben jeleskedett, kezdjünk inkább sétáltatással.

Ha nemrég érkezett a családba egy felnőtt kutya, akkor is érdemes óvatosan haladni. Sok menhelyi kutyus fejlődik a futás által, a közös edzés jó hatással van a kapcsolatra és a mentális állapotra is. A sport, a testmozgás segít az ideges energiák levezetésében és az átállásban. De ne siessük el. A legtöbb menhelyen nem futnak rendszeresen a kutyákkal. (Van, ahol igen! Ha kifejezetten futótárs ebet keresel, innen érdemes választani.) Tehát lehet, hogy az eb abszolút edzetlen, és nem ismerjük az energia- és fittségi szintjét sem. Laza sétákkal indítsunk, és egy alapos állatorvosi vizsgálat sem árt, mielőtt komolyabb edzésbe kezdünk.

Lassan járj, …

Lassan fokozzuk a tempót, mint amikor edzeni kezdtünk. Kezdjük heti háromszor 15 vagy 20 perccel, és hetente 3-5 perccel növeljük az időtartamot. Legalábbis JT Clough, hivatásos kutyatréner és az 5K Training Guide: Running with Dogs című könyv szerzője szerint. Hozzáfűzi: „Csakúgy, mint nekünk, a kutyáknak is szükségük van egy ötperces bemelegítésre futás előtt.”

A bemelegítést sok kutyás sportot űző hajlamos ellógni, pedig ha nem fordítunk rá kellő hangsúlyt, akár sérülést is szenvedhet a kutyánk!

Honnan tudjuk, hogy a kutyánknak elég volt?

Keressük a fáradtság jeleit: lapos fülek, leeresztett farok, erős zihálás, és a hátsó lábak húzása, bebillenése. Ha a kutya kimerült, előfordulhat, hogy leül, és nem hajlandó folytatni a futást – ez biztos jele annak, hogy túlhajtottuk. Ilyenkor a levezetés és a masszázs is jár! Ha esetleg a kutya a futás után nagyon letargikus, lehet, hogy egy-két nap pihenőre lesz szüksége. Figyeljük a jeleket, ne hajtsuk túl a kutyánkat, akkor sem, ha lelkes. Egyes kutyák tényleg „kidőlésig” képesek hajtani magukat, annyira élvezik a futást. Ne hagyjuk ezt, mert súlyos következményei lehetnek.

Folytatása következik!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.runnersworld.co.za/training/running-with-a-dog/; Képek: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/happy-man-running-with-dog-in-park-5749780/; Photo by Gustavo Fring: https://www.pexels.com/photo/confident-man-using-earbuds-while-walking-with-dog-in-park-in-spring-4148935/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...