Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az az „ünnepi betegség”?

Az ünnepi betegség egy elsősorban agarakat és lovakat érintő probléma, amely onnan kapta közkeletű nevét, hogy jellemzően a piros betűs ünnepekkor szedi áldozatait. Mi ez? Mit kell tudni róla? Hogyan előzd meg?

Mi az az „ünnepi betegség”?

A paralitikus myoglobinuria, azaz az ünnepi betegség, tüneteit először lovaknál figyelték meg. Extrém igénybevétel, versenyek után a lovak levertek, gyengék és betegek lettek, görcsök és merevség jellemezte a mozgásukat. Innen is kapta a betegség az angolszász nyelvterületen a „monday morning disease”, azaz hétfő reggeli betegség nevet, mivel  a hétvégi versenyek után hétfő reggel riasztották az állatorvosokat. A betegség elsősorban a versenylovakat érinti, akik hihetetlen motivációval és versenyszellemmel rendelkeznek, illetve az izomzatuk is jóval fejlettebb, mint átlagos hobbiló társaiknak. A tenyésztés során a leghajtósabb, szinte eszelős száguldásra képes állatokat választották ki, ennek eredménye pedig az, hogy míg egy átlagos ló a fáradtság és a fájdalom jeleire visszavesz a tempóból, addig a gyorsasági versenyeken futó lovak akkor is tovább hajtanak. Nem véletlen, hogy a kutyák közül szinte kizárólag a gyorsaságuk miatt tenyésztett agarakat érinti a paralitikus myoglobinuria.

Mi áll a háttérben?

A paralitikus myoglobinuria tehát elsősorban agarakat érintő betegség, közülük is vannak egyedek, akik fogékonyak rá, míg mások kevésbé. Az extrém megterhelés váltja ki a tüneteket, amely lehet egy coursing edzés vagy hajtás is, amelyen az edzetlen állat részt vesz. Ahogy fentebb írtuk, bizonyos egyedek nem tudnak megálljt parancsolni az ösztöneiknek, és szó szerint a végkimerülésig képesek hajtani. A gazdi feladata, hogy résen legyen, és ne hagyja, hogy a kutyája túlhajtsa magát. Nem fogod látni rajta, hogy fárad! Az ösztöne viszi előre, neked kell észnél lenned és leállítanod, még akkor is, ha ő menne tovább!

Ezen felül fontos a megelőzés: ha alapvetően nem éltek aktív életmódot és a legintenzívebb mozgás a kutyád életében a kergetőzés a pajtikkal, akkor figyelj oda a fokozatosságra. Nem biztos, hogy mindjárt teljes gázon kell három kört rohannia a coursing pályán. Az edzésben lévő agaraknál fontos a bemelegítés! A paralitikus myoglobinuria az izmok anyagcsere folyamatának felborulásából ered, nagyon leegyszerűsítve az ember izomlázához hasonló túlsavasodáshoz hasonlít, csak jóval nagyobb mértékű. Ez megelőzhető megfelelő, fokozatos edzéssel, alapos bemelegítéssel és mértékletességgel.

Mit a tünetek?

Azonnali tünetek:

A futás, hajtás után a kutya levert, lassan, vonakodva jön vissza a gazdihoz, vagy egyáltalán nem is jön vissza, mert nincs már ereje. Óvatosan lépked, mintha bántaná valami a lábát. A nyálkahártyák elszíneződnek, lilás színt vesznek fel és a combok belső oldalán véraláfutás szerű lilás foltok jelennek meg. Köhögés, öklendezés, levertség.

Pár óra múlva:

A levertség pár órás pihenés után sem csökken, a kutya visszautasítja az ételt, általános állapota olyan, mintha nagyon fáradt, kimerült lenne. A vizelet vöröses-barnás színűvé válik, vizelési kényszer és magas láz (akár 41°C-os is) jelentkezik. Ha ezt tapasztaljuk, AZONNAL állatorvoshoz kell vinni a kutyát.

Bár leggyakrabban az agarak körében fordul elő ünnepi betegség, bizonyos terrierek, collie-k és agár-keverékek is hajlamosak lehetnek rá, ezért ha a túlzott fizikai igénybevétel után a jellemző tünetekre leszel figyelmes, akkor mindenképpen keresd fel az állatorvost!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: vcahospitals.com; real.mtak.hu; Agár Fajtamentés. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...