Photo by leandro fregoni on Unsplash

A kutyák a férfiak lelkére is jó hatással vannak

Bár számos tanulmány bizonyítja, hogy a kutyás terápiás programok javíthatják az emberek szociális és érzelmi jólétét, az ilyen jellegű kutatásokban túlnyomó részt nők vállalnak szerepet.

A Dr. John-Tyler Binfet, az UBC Okanagan School of Education docense és a Building Academic Retention through K9s (BARK) igazgatója által vezetett legújabb kutatás azt vizsgálta, hogy vannak-e nemi különbségek a terápiás kutyák hatásában. Vizsgálódásaik során ezért külön kutyaterápiás foglalkozásokat szerveztek a különböző nemű résztvevők számára.  Dr. Binfet számos tanulmányt végzett már a kutyás terápia előnyeiről, de tudomása szerint ez az első nemspecifikus tanulmány a kutyás terápiáról. Eddig csak azt vizsgálták, hogy a kutyaterápia működik vagy sem.

Photo by Yogendra Singh on Unsplash

Összesen 163 diák részvételével zajlottak a felmérések. A terápiás epizód előtt felmérték a résztvevők mentális állapotát. Megmérték az egyetemi és társadalmi kötődés, a boldogság, az optimizmus, a stressz, a honvágy és a magányosság általuk bevallott szintjét. Ezután három-négyfős csoportokban a diákok terápiás kutyával és kutyavezetővel foglalkoztak, majd a foglalkozást követően kitöltöttek egy kérdőívet. Az eredmények a várakozásoknak megfelelően azt mutatták, hogy jelentősen csökkent a honvágy, a stressz és a magányosság. A mentális jóllét pedig mindkét nem esetében hasonló arányban növekedett.

„A válaszok túlnyomó többsége azt mutatta, hogy a kutyák segítettek a diákoknak abban, hogy nemüktől függetlenül valami pozitív érzést és élményt tapasztaljanak.”

A kutyák jótékony hatása tehát teljes mértékben nemtől független. Míg korábban azt hihettük, hogy a női lélek nyitottabb és fogékonyabb az érző állatok által nyújtott lelki támogatásra, most már biztosak lehetünk abban, hogy a férfiak lelkére is hasonlóan fejtik ki pozitív hatásukat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...