Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Rarnie McCudden: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-kutya-hazi-kedvenc-gyumolcsok-770363/

Mennyi rostra van szüksége a kutyának?

Amikor a kutya étrendjének rostszükségletéről beszélünk, fontos szem előtt tartani, hogy a kutyák ősi étrendje csak minimális mennyiségű rostra épült. Nagyjából 4-8 százaléka volt a teljes táplálékuk rost tartalma.

A kutyák vadon élő ősei által bevitt rostok elsősorban a zsákmányállatok már megemésztett gyomortartalmából, valamint a szőrből, inakból és szalagokból származnak. Ezenkívül füvek és egyéb növényi anyagok időnkénti rágcsálásából. Rostra elsősorban kutyánk emésztőrendszerének van szüksége a megfelelő működéshez.

Mik azok a rostok?

Az élelmi rostok általánosságban olyan összetett szénhidrátok, amelyek ellenállnak az állat gyomor-bélrendszerében  termelődő emésztőenzimeknek. A mai kutyák elsődleges rostforrása a növényekből származik, mivel a legtöbbjük már nem vadászik és nem eszik zsákmányállatokat.

Bár a rostok emészthetetlenek, és tápértékük alig vagy egyáltalán nincs, fontos szerepet játszanak a kutya emésztési folyamatában. Többek között hozzájárulnak a mikrobiom egészségének és sokféleségének fenntartásához. Rostra tehát minden kutyának szüksége van. A rostok jelenléte és típusa az emésztőrendszerben meghatározza, hogy milyen gyorsan halad át rajta az étel. Típusuktól függően vagy felgyorsítják, vagy lelassítják a folyamatot. Ezért a rostok mind a hasmenés, mind a székrekedés esetén előnyösek.

Egyes rostok a bélben rövid láncú zsírsavakká is lebomlanak, amelyek segítenek megelőzni a káros baktériumok elszaporodását. A rostok időt hagynak a tápanyagoknak és a víznek, hogy a vastagbélből a véráramba jussanak. Bizonyos méreganyagokat is megkötnek a bélben, és a széklettel eltávolítják azokat a szervezetből.

Honnan lehet tudni, hogy mennyi rostra van szüksége a kutyának?

Amennyiben a kutya teljes értékű, alacsony glikémiájú, rostos zöldségeket és megfelelő prebiotikumokat tartalmazó ételt eszik, valószínűleg megfelelő rostot kap a szervezete. Ez abból is látszik, ha a kutya viszonylag kis mennyiségű, szilárd de nem kőkemény székletet termel. Amennyiben a kutya széklete eltér a normálistól, de láthatóan más baja nincs, érdemes a rost hiányára gyanakodni.

Természetesen mint minden problémánál, először állatorvossal kell konzultálni. Hasmenés számos dologtól alakulhat ki, melyeket ki kell zárni, mielőtt több rostot adunk a kutyának. Ma már számos rost étrendkiegészítő is elérhető az állateledel szaküzletek polcain. Elsősorban azonban érdemes a rostot friss zöldségekből pótolni a kutyának. A párolt sütőtök például nagyszerű és egészséges rostforrás. Nagyjából egy teáskanyálnyi sütőtök püré 10 kilogramm/testsúlyonként számolva napi egy-két alkalommal adható. Ha a hasmenést vagy a székrekedést rosthiány okozza, ezzel segíthetünk helyrebillenteni a kutya emésztőrendszerét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: barkandwhiskers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...