Saját KB bal
Saját KB jobb

A leggyakoribb szénhidrát mítoszok nyomában

A szénhidrát manapság a legtöbb diétázó és fogyni vágyó körében egyenesen szitokszónak számít – holott egy olyan fontos makrotápanyagról van szó, ami elengedhetetlen a szervezet normál működésének fenntartásához. Persze nem véletlenül került “feketelistára”, hiszen a legtöbb egészségtelen étel többnyire szénhidrátból áll, aki pedig csak ilyeneken él, az előbb-utóbb valóban hízni kezd. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szénhidrát önmagában rossz lenne, csak épp nem megfelelően fogyasztjuk. Cáfoljunk meg pár tévhitet!

Sikeres fogyás = minimális mennyiségű szénhidrát

Ez a megállapítás sajnos még mindig előszeretettel terjed a diétázók körében. A fáma szerint minél kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, annál gyorsabban lefogyunk. Csakhogy a testnek nagy szüksége van rá, és ha szinte teljesen megvonod magadtól, akkor több kárt okozol, mint hasznot. 

Persze nem állítjuk, hogy minden szénhidrát egyformán jó. Az olyan gyors felszívódású szénhidrátokat, mint például a cukor, fehér liszt, valóban ajánlott kerülni, viszont a gyümölcsök és a zöldségek jó szénhidrátokat tartalmaznak. Az úgynevezett lassú felszívódású szénhidrátok pedig sokkal tovább ellátnak energiával, és a vércukrodat sem dobják meg hirtelen. Ezeket tehát nyugodtan fogyaszthatod, persze mértékkel. Válogass a Fittprotein.hu reform élelmiszerei közül!

Edzés előtt tilos a szénhidrát

Ez olyannyira nem igaz, hogy épp az ellenkezőjét ajánlják: edzés előtt KELL szénhidrátot fogyasztani, ugyanis ebből nyeri a szervezet az energiát. Persze itt sem mindegy, hogy milyen forrásból viszed be. Egy szelet pizza nem túl nyerő választás, a hüvelyesek, gabonafélék, a zöldségek és az alacsony cukortartalmú gyümölcsök viszont annál inkább. 

Edzés után pedig pótolnod kell az elhasznált energiát, amihez szintén jól jön egy kis szénhidrát, például banánturmix, magvak vagy teljes kiőrlésű pékáruk formájában. 

A cukorbetegeknek nem kell figyelniük a szénhidrátra

Ismét egy olyan állítás, aminek pont az ellenkezője a valós: a diabéteszeseknek ugyanis pont hogy nagyon is oda kell figyelniük a szénhidrátra, hiszen a szervezetük inzulintermelése nem működik megfelelően.

Az IR-es és a cukorbeteg diéta egyik alapelve, hogy naponta csak kb. 160-180 gramm szénhidrát bevitele engedélyezett, valamint ennek az elosztása sem mindegy: reggel minimális, dél körül a napi mennyiség nagy része, este, vacsorára pedig szintén minél kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani. Mivel a diabéteszeseknél könnyen rossz vége lehet annak, ha nem eszerint táplálkoznak, így ők sokkal jobban vigyáznak, mint aki csak simán diétázik. 

A tömegnöveléshez rengeteg szénhidrát kell

Ez egy erős általánosítás, ugyanis az egyén szervezetétől, testalkatától függ, hogy valójában mennyi szénhidráttal tud tömeget növelni. Ezt nem mindig egyszerű egyedül kikísérletezni, egy edző vagy táplálkozási tanácsadó azonban segíthet.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...