Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/532001/

Felfüggesztett börtön a kutyáját szabálytalanul szállító, agresszív utasnak

Szájkosár és póráz nélkül, az ülésen szállította kutyáját. Amikor a buszsofőr szóvá tette, megdobta egy energiaitalos dobozzal.

A vádlott szabálytalanul, szájkosár és póráz nélkül, valamint kutyáját az ülésre ültetve szállt fel a Boráros téri buszmegállóban egy buszra még 2020. júliusában. Amikor az autóbusz vezetője ezt észlelte, odament az utashoz és felszólította, hogy tartsa be az utazás szabályait. Vegye le a kutyát az ülésről és tegyen rá pórázt. A vádlott nemhogy nem tett eleget a kérésnek, de felszólította a buszsofőrt, hogy üljön be a vezető ülésbe és vezessen, foglalkozzon a saját dolgával. A buszsofőr ismét felszólította az utast, erre az ingerült lett és szidalmazni kezdte a sofőrt, aki ekkor telefonált és rendőri segítséget kért. Az utas még hangosabban szitkozódni kezdett, és leszállt a buszról kutyájával együtt, azonban leszállás közben megdobta a buszsofőrt a kezében lévő energiaitallal, mely a sértett oldalát találta el.

Felfüggesztett börtönbüntetésért fellebbezett az ügyészség

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság közérdekű munka büntetést és pénzbüntetést szabott ki  a 39 éves férfival szemben, az ügyészség azonban  felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett. A közelmúltban másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványnak helyt adott, és a vádlott büntetését 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre súlyosította.

A másodfokú bíróság az ítéletében megerősítette azt a töretlennek tekinthető bírói gyakorlatot, hogy a közfeladatot ellátó, vagy hivatalos személyek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények – kiemelkedő nyomatékú enyhítő körülmény hiányában – felfüggesztett szabadságvesztés büntetés szankciót vonnak maguk után, függetlenül attól, hogy a közfeladatot ellátó, vagy hivatalos személy megsérült-e, vagy akár az elkövetőnek sérülés okozására irányuló szándéka lett volna. A törvény ugyanis a közfeladatot ellátó, illetőleg hivatalos személy jogszerű intézkedését védi, így ennek az eljárásnak akár csak egy pillanatra történő erőszakos megakadályozása már tényállásszerű cselekménynek tekinthető akkor is, ha az csak egy pár grammos energiaitalos doboz támadó jellegű eldobásával és sérülés okozása nélkül történt.

(ugyeszseg.hu)

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ugyeszseg.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...