Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyaharapások száma és a légszennyezettség

Egy érdekes tanulmányra bukkantunk, amely ötven évvel ezelőtt, pontosan 1973 márciusában jelent meg a Science News című folyóiratban, „Mit tesz velünk a légszennyezettség” címmel. Már akkoriban is komoly kutatások folytak a légszennyezettség káros hatásairól. A városi szmog és a gyárak füstje ugyanis érezhetően rontotta az emberek közérzetét, egészségügyi panaszokat okozott.

A cikkben a tudósok ismertették a szennyezettségi szintek és a különböző panaszok összefüggésbe hozására tett kísérleteik eredményeit. A várakozásoknak megfelelően a szmog növekedésével párhuzamosan nőtt a szemirritáció, a tüdőbetegségek és az orrvérzés előfordulása. Azonban, egy meglepő összefüggésre is jutottak a megkérdezettek beszámolói alapján. Azokon a napokon, amelyeken a levegő szennyezettségének mértéke magasabb volt, a megkérdezettek több állatharapásról számoltak be.

A jelenség okára nem tudtak kielégítő magyarázatot adni a cikkben. Sőt, az azóta eltelt ötven évben sem derült fény a pontos összefüggésre, pedig több kutatás is zajlott az állatharapások és a légszennyezettség témájában.

Az elmúlt évek kutatásaiból tudjuk, hogy a légszennyezés ártalmai túlmutatnak az irritált szemen, tüdőn és orron. A kutatók a szennyezett levegőnek való kitettséget a szívbetegségek, a cukorbetegség és a demencia fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, valamint összefüggést találtak az erőszakos viselkedéssel is.

Úgy tűnik, hogy a légszennyezés nemcsak az embereknél, hanem más állatoknál is agresszívabb viselkedéshez vezethet.  Az emberek elleni kutyaharapások kockázata például megnő a szmogos napokon. Ezt egy közel 70 000 amerikai esetet vizsgáló elemzésből tudhattuk meg. Egy 2021-ben publikált cikk eredményei szerint több harapás fordult elő, amikor a talajközeli ózonszint magasabb volt. A talajközeli ózon olyankor keletkezik, amikor a szennyező vegyi anyagok reakcióba lépnek a napfénnyel. A cikk szerzői szerint a kutyák agressziója stresszreakciónak, vagy az ózonhatás okozta agyi hatásoknak tudható be.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencenews.org/archive/environment-191; Kép: Photo by Elina Sazonova: https://www.pexels.com/photo/an-elderly-couple-walking-on-a-bridge-with-their-dog-1850610/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...