Saját KB bal
Saját KB jobb

Az 5 legmérgezőbb gyakori szobanövény

Ha tavasz, akkor irány a természet. Vagy, hozzuk haza a természetet, például egy szobanövény formájában. A növények remek lehetőséget adnak, hogy kapcsolódjunk a természethez. A gondozásuk meditatív tevékenység, és persze, gyönyörködni sem utolsó bennük. A következő fotoszintetizáló barátunk kiválasztásakor azonban fontos megjegyezni, hogy egyes növények veszélyesek lehetnek a háziállatok számára.

A cicák a magasba is fel tudnak mászni, hogy megrágják a leveleket, vagy játsszanak a növény szárával. A kutyák viszont hajlamosak felszippantani, megrágcsálni a lehullott leveleket, vagy úgy rágcsálni az ágakat, mintha rágójátékok lennének. A legtöbbünknek valószínűleg nem nőnek rendkívül mérgező növények a nappalijában, de számos olyan gyakori szobanövény van, amely mérgező hatású lehet, ha egy legelésző kutyus fogyasztja el. Az alábbiakban a leggyakoribbak közül a legmérgezőbb ötöt mutatjuk be.

Körültekintéssel tartható szobanövények

Az egyik legnépszerűbb szobanövény, a futóka, más néven pothos, amely szép, szív alakú levelekkel büszkélkedhet. Sajnos, levelei apró kalcium-oxalát kristályokat tartalmaznak, amelyek lenyelve irritálhatják a kutya száját, égő érzést és a nyelv duzzanatát okozva. Árulkodó jel a túlzott nyáladzás vagy a száj mancsolása. Ugyanezek a kristályok megtalálhatók a filodendronokban és a dieffenbachiában is, így ezeket is érdemes magasabbra tenni, vagy inkább a boltban hagyni, ha kutyánk legelésző hajlamú.

A vitorlavirágot élelmiszerboltokban is gyakran árulják, mivel nagyon ellenálló, még nagyon gyenge fényviszonyok között is képes növekedni. Emellett, kiszűri a szennyező anyagokat a beltéri levegőből. A virág virágpora lehet irritáló hatású, illetve a levelek, virágok és szárak kalcium-oxalátot tartalmaznak.

A ciklámen télen szép, élénk színű virágokat hoz, ezért sokak kedvence. Az egész növényben (de különösen a gyökerekben) megtalálható triterpenoid szaponinok nagy mennyiségben fogyasztva felboríthatják a kutya szívverését, görcsöket idézhetnek elő. Kisebb mennyiségben fogyasztva pedig hasi fájdalmat és hányást okozhatnak.

Az aloe vera növényt sokan tartják, mivel a belőle nyert zselé bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Egyébként a kutyák bőrére is alkalmazható, irritáció esetén. Azonban, a növény tüskés leveleinek külső része antrakinon-glikozidokat tartalmaz. Ezek a kutyák számára mérsékelten mérgezőnek számítanak, és hasmenést, hányást okozhatnak.

Inkább ne!

Az eddig felsorolt növények esetében elsősorban a növény nagyobb mennyiségű fogyasztása volt veszélyes. Ez, valljuk be, a legtöbb kutya esetében minimális kockázatot jelent, illetve, a növény megfelelő elhelyezésével megoldható. A japán cikász (szágópálma) esetében azonban tényleg érdemes inkább nem is megvenni. Ennek a növénynek minden része mérgező, és akár egy-két mag lenyelése akut májelégtelenséget vagy akár halált is okozhat. Mivel a magocskák aprók, ezért akár véletlenül is lenyelheti őket a kutya. Így a japán cikászt jobb nem tartani sem kutyák, sem macskák mellett!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/plants-toxic-to-dogs?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C5WWhSHpz8A; Kép: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/crop-person-sitting-at-table-with-coffee-cup-near-purebred-dog-5749081/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...