Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ilse Orsel on Unsplash

Négy macskát pusztítottak el, elzárásra ítélték őket

A Balassagyarmati Járásbíróság jogerősen elzárásra ítélte azt az 50 éves férfit és 46 éves társát, akik elpusztítottak négy macskát.

Két férfit ítélt elzárásra a Balassagyarmati Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt, miután rendkívüli szenvedést okozva négy kölyökmacskát pusztítottak el. Az eset 2023. szeptemberében történt.  A vádirat szerint a fiatalabb férfi  megkérte idősebb ismerősét, hogy a háza padlásán lévő kölyökmacskákat „tüntesse el”. Fizetségül egy doboz sört ajánlott fel neki. A párnapos macskákat a férfi egy nylonzacskóba tette, majd elvitte magával és a háza udvarán bekötötte a zacskó száját. Az állatok ekkor még éltek, a férfi később el akarta őket ásni.

A férfi ezután elment otthonról, a szomszédja azonban meghallotta az állatok nyávogását. Értesítette a rendőröket és az állatvédőket, majd a rendőrök engedélyével a férfi egyik rokona bemászott az udvarra és kinyitotta a zacskó száját. A tűző napon, zacskóba zárt kiscicák közül ekkor három már nem élt. A másik két macska ugyan még életben volt, de kritikus állapotba került.  Az állatvédők állatorvoshoz vitték őket, de az egyik cica később elpusztult.

A főügyészség szerint a négy macska rendkívüli szenvedéssel pusztult el, nem volt esélyük a menekülésre.  Több állat pusztulását okozó állatkínzás bűntettével vádolták meg az elkövetőket, a tulajdonos felbujtóként, társát pedig tettesként. A Balassagyarmati Járásbíróság előkészítő ülésén a két büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte. Lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért őket a bíróság elzárás büntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész és a vádlottak is tudomásul vették, így az jogerős. Az idősebb férfit 40, a fiatalabbat 25 nap elzárásra ítélte a bíróság.

Az elzárás személyi szabadság elvonásával járó büntetési nem, amely a jogalkotó szándéka szerint a rövid tartamú szabadságvesztés alternatívája lehet. Legrövidebb tartama 5, leghosszabb tartama 90 nap. Az elzárást büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani a fogház fokozatra vonatkozó szabályok szerint.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...