Saját KB bal
Saját KB jobb

Az elefántok minden este mást esznek vacsorára

Azzal mindenki tisztában van, hogy az elefántok növényeket esznek. De hogy pontosan milyen növényeket, az már egy kicsit összetettebb kérdés.

A Brown természetvédelmi biológusokat is magában foglaló globális kutatócsoport új tanulmánya innovatív módszerekkel hatékonyan és pontosan elemezte két kenyai elefántcsoport táplálkozási szokásait.

Többek között azt vizsgálták, hogy a csoport mely állatai milyen növénytípusokat fogyasztanak. Az egyes elefántok szokásaival kapcsolatos eredmények segítenek megválaszolni a csoportok táplálkozási szokásaival kapcsolatos fontos kérdéseket. Segítik a biológusokat abban, hogy megértsék, milyen természetvédelmi megközelítésekkel lehet a legjobban megőrizni az elefántok jóllétét.

„Ha jobban megértjük, hogy az egyes egyedek mit esznek, jobban tudjuk kezelni az olyan ikonikus fajokat, mint az elefántok, az orrszarvúk és a bölények, hogy populációik fenntartható módon növekedhessenek.” Tyler Kartzinel, a Brown adjunktusa, a tanulmány szerzője

Hogyan lehet vizsgálni, hogy mit esznek az elefántok?

A kutatók egy bonyolult genetikai kódolásos módszert fejlesztett ki arra, hogy az egyes egyedek táplálékát beazonosítsák és egy adatbázisba sorolják. A technológia kifejlesztéséhez a molekuláris biológia és a számítástechnikai oldal kutatói szorosan együtt dolgoztak. Ez az első alkalom, hogy a DNS-kódolást a szociális táplálékszerzés ökológiájával kapcsolatos hosszú távú kérdés megválaszolására használják. Vagyis arra, hogy egy csoport tagjai hogyan döntenek arról, hogy milyen táplálékot fogyasztanak.

„Amikor nem ökológusokkal beszélgetek, megdöbbenve hallják, hogy soha nem volt tiszta képünk arról, hogy ezek a karizmatikus nagyemlősök valójában mit esznek a természetben… Ennek az az oka, hogy ezeket az állatokat nehéz és veszélyes közelről megfigyelni, nagy távolságokat tesznek meg, éjszaka és sűrű bozótosban táplálkoznak, és sok növény, amellyel táplálkoznak, meglehetősen kicsi.”

Kartzinel szerint, aki Kenyában végzett terepkutatásokat, nem csak megfigyelni nehéz az elefántokat, de a táplálékukat szinte lehetetlen szemmel azonosítani, még egy szakértő botanikus számára is.

Az elefántok kedvenc táplálékainak megértése

A kutatócsoport az új genetikai technikát egy stabil izotópelemzésnek nevezett módszerrel hasonlította össze, amely az állati szőr kémiai elemzését jelenti. A tanulmány két szerzője, George Wittemyer a Coloradói Állami Egyetemről és Thure Cerling a Utah-i Egyetemről már korábban kimutatta, hogy az elefántok a hosszú száraz évszakban a friss fűfélékről esőzések idején fák fogyasztására váltanak. Bár ez előrébb vitte a tanulmányt, mivel lehetővé tette a kutatók számára, hogy széles körű táplálkozási mintákat azonosítsanak, még mindig nem tudták megkülönböztetni az elefántok étrendjében szereplő különböző növényfajtákat.

A bonyolult, ürülékből végzett genetikai kutatások azonban megmutatták, hogy az elefántok nemcsak a rendelkezésre álló táplálék, hanem a preferenciáik és a fiziológiai szükségleteik alapján is változtatják étrendjüket Egy vemhes elefántnak például más-más szükségletei lehetnek a vemhessége különböző időszakaiban. Ennek megfelelően más-más növényeket eszik.

Bár a tanulmányt nem a társas viselkedés magyarázatára tervezték, ezek az eredmények segítik az elméletek megalapozását arra vonatkozóan, hogy egy elefántcsoport miért járhat együtt táplálkozni: Az egyes elefántok nem mindig pontosan ugyanazokat a növényeket eszik egyszerre, így általában elegendő növény áll rendelkezésre.  A kutatás egyértelműen rámutatott arra, hogy a vadon élő állatpopulációknak változatos táplálékforrásokhoz kell hozzáférniük a túléléshez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: focusingonwildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...