Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a dajkanyelv: tényleg jobban figyelnek ránk, ha úgy beszélünk hozzájuk, mint a babákhoz?

A kisbabákhoz ösztönösen máshogy beszélünk, mint a felnőtt emberekhez. Az első hónapokban gyakorlatilag saját nyelven gügyögünk hozzájuk, majd a nyelvhasználat fokozatosan alakul át a felnőttekkel használt stílusig. Az úgynevezett dajkanyelv (angolul motherese, azaz „anyai nyelv”, vagy baby talk) a számos kultúrában fellelhető. Ennek oka valószínűleg az, hogy a kisbabák jobban reagálnak az eltúlzott, magas hanghordozásra, mint a normál emberi beszédre.

Megfigyelhető, hogy ezt a speciális beszéd stílust nem csak az édesanyák, hanem a gyermek környezetében élők is ösztönösen használják, sőt, még az idegenek is. Egyszerűen ez a módja, ahogy a babákhoz beszélünk. A dajkanyelv fokozatosan kopik, ahogy a gyermek idősödik. A csecsemők és totyogók esetében a leginkább hangsúlyos, de még az ovisoknál is használjuk. Vajon a gyermeki esetlenség, cukiság váltja ki? Vagy a gondoskodási ösztönnel van összefüggésben? Esetleg tényleg csak annyi a magyarázat, hogy jobban figyelnek a dajkanyelvre a gyerekek?

És mi a helyzet a kutyák esetében? Hiszen hozzájuk is gyakran beszélünk ebben a stílusban. Sőt, számos tréner egyenesen bátorítja a gazdikat a dajkanyelvhez hasonló, magas hanghordozás alkalmazására. Alexandra Horowitz pszichológus, viselkedéskutató szerint például a kölyökkutyák tanításában mindenhol megfigyelhető ez a beszédstílus, az egyszerű gazdiktól a legprofibb, keresőkutyákat kiképző trénerekig. A kérdés már csak az, hogy vajon ez az ösztönös késztetés, ami az embert a gügyögésre sarkallja, vajon hatékony-e a kutyák esetében is?

Az ELTE etológia tanszékének legújabb, a neves Nature folyóiratban publikált kutatásából kiderül, hogy nem csak a babák beszédfejlődését, és ezzel a fajon belüli kommunikáció hatékonyságát segíti elő a dajkanyelv. A kutyák agyának hallókérgi területei erősebben reagáltak a babáknak és kutyáknak szóló beszédre, amely magasabb, kedvesebb és élénkebben intonált, mint a felnőtteknek szólóra. Úgy tűnik, hogy nem csak a fajon belüli, de a fajok közti kommunikációban is szerepe van a baby talknak.

Bővebben az ELTE Etológia Tanszék Családi Kutya Kutatócsoportjának videójában hallhatunk erről:


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Családi Kutya Program – Family Dog Project Research Group YouTube csatorna; Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/positive-black-woman-talking-on-smartphone-while-stroking-dog-indoors-5255534/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...