Saját KB bal
Saját KB jobb

Önismereti út az örökbefogadásig, lépésről lépésre – 2. rész

Az ideális kutya felé vezető út 

Az ideális kutya tulajdonságai kapcsán nem csak arra gondolunk, hogy milyen fajta vagy milyen küllemű. Inkább arra, hogy milyen kapcsolatot szeretnénk majd vele.

Rendkívül eltérő temperamentumú kutyák léteznek. Vannak energikusak és kevésbé energikus, nyugodt típusok. Emberközpontúak és függetlenek. Rendkívül motiválhatók és olyanok is, akik magasról tesznek arra, hogy mit szeretne a gazdájuk. Aztán vannak agresszívabb és szelídebb egyedek. És a végletek között minden, és ennek bármely kombinációja. Nincs rossz vagy jó kutya, de azon nagyon sok múlik, hogy egy adott gazda hogyan találja meg a közös hangot egy adott egyeddel. 

Egy rendkívül energikus, fokozott agressziót mutató és motiválható kutya egy átlagos gazdinál katasztrofális és veszélyes fegyverré válhat. Egy hozzáértő gazda azonban kiváló őrző-védő munkakutyát faraghat belőle. Egy hiperaktív sportkutya a környezetét pusztító, kontrollálhatatlan elemi csapás lehet, ha családi kutyát szeretnénk belőle varázsolni. Ugyanakkor, ők a legjobb „alapanyagok” egy elkötelezett sportolónak. Egy szó, mint száz, tudnunk kell, hogy mi milyenek vagyunk, hogy mit szeretnénk. Hogy mennyi időt és energiát szeretnénk a kutyázásba fektetni, és hogy megvan-e a tudásunk és az elkötelezettségünk. 

Nincs azzal semmi gond, ha arra vágyunk, hogy beírjuk a nevünket a kutyás sportok történetébe. Ehhez azonban erre alkalmas kutya és gazda kell, és rengeteg idő, türelem, tanulás és alázat. És azzal sincs baj, ha arra vágyunk, hogy nyugodt sétákat tegyünk a parkban és együtt nézzük a Grace klinikát este. De ehhez is a megfelelő kutya kell. 

De honnan tudjam, hogy melyik kutya a megfelelő a számomra?

Ha megszületett az elhatározás, és kialakult egy képünk arról, hogy milyen lenne életünk kutyája, elkezdődhet a keresés. Mivel a menhelyeknek és az állatvédő szervezeteknek nincs egy központi katalógusa, amibe beírjuk a paramétereket, és kiadja a megfelelő jelölteket, ezért ez bizony időigényes feladat.

Sokkal egyszerűbb inkább venni egy kutyát, aminek a fajtaleírása megfelel az igényeinknek. Vagy cuki. Esetleg mások azt mondták, hogy szuper kutya. Hogyne, csak az ugyanúgy zsákbamacska. Nem véletlen, hogy a legnevesebb tenyésztők, akik sport- és munkavonalas kutyákat tenyésztenek, kiváló genetikájú szülőkkel, akiknél sorbanállás van a kölykökért… Szóval ők is egyénileg tesztelik a kiskutyák temperamentumát. És minden gazdijelöltet. Így tudják optimálisan megválasztani, hogy melyik kiskutya hová kerüljön. Hiszen pontosan tudják, hogy nem mindegyikük egyforma.

Ezzel szemben a kiskutyákat áruló emberek (szaporítók) csak gyártják a ki tudja milyen temperamentumú szülők kölykeit, és adják oda boldog-boldogtalannak. Se egészségügyi szűrés, se oltások, se garancia – a temperamentumról pedig végképp nem tudhatunk. Hogy lutri nulla infóval kutyát venni? Naná! Mégis sokan csinálják, mert azt hiszik, hogy a fajta garancia a temperamentumra és az adottságokra. Ez nem igaz.

Lehet, hogy megvenni egy meghirdetett vagy piacon árult kölyköt gyorsabb, mint menhelyeket látogatni és kiskutyákkal találkozni. De megéri a befektetett energiát az, hogy az igényeinknek és a lehetőségeinknek megfelelő kiskutyát vigyük haza.

Ez lehet, hogy önzőnek hangzik, de valójában az első lépés annak az irányában, hogy harmonikus kapcsolatot tudjunk kialakítani a kutyánkkal. A harmonikus kapcsolatban jobb együtt lenni, erősebb a kötődés, és kialakul az a fajta feltétel nélküli szeretet, ami miatt a kutyánk érdekeit szem előtt fogjuk tartani – és ez nem is lesz megerőltető. Hiszen a társunk, és fontos nekünk a boldogsága. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

(A cikk a szerző – jelenleg 3 örökbefogadott kutya gazdája – saját tapasztalatán alapuló szubjektív véleményét tükrözi. Célja nem az elrettentés, hanem támogatás a felelős döntés felé vezető saját utunk megtalálásában.) 

Képek: Photo by Leon Natan: https://www.pexels.com/photo/multicolored-dog-with-brown-eyes-during-walking-4544839/; Photo by Franco Monsalvo: https://www.pexels.com/photo/black-dog-on-grass-17894088/; Photo by Dora Nagy : https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-brown-dog-with-one-healthy-eye-14629493/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...