Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

A kutya vagy a macska teszi boldogabbá az embert? Újabb kutatás a témában!

Újabb kutatás készült az egyik legmegosztóbb és legtöbbször vitatott témában, melyik kedvenc háziállatunk tesz bennünket boldogabbá, a kutya vagy a macska?

A kutyák és macskák közötti vélt vagy valós ellentét Tom és Jerry óta velünk van a köztudatban. Bizony sok olyan kutyát látunk, aki nem szívleli a cicákat, ahogy meglát egyet, azonnal gyors üldözésébe fog. Aztán ott vannak azok a fotók, amikor cica és kutya együtt alszanak, együtt játszanak és odavannak egymásért. Igazából talán nem is az ő ellentétükről, hanem a kutyás és macskás emberek ellentétéről kellene beszélni. Mert vannak ugye a kutyások és a macskások. És vannak azok, akinek mindkét állat közel áll a szívéhez.

Mindenkinek megvan a saját véleménye, magyarázata arra, hogy melyikhez vonzódik jobban, de most egy kutatás is készült a témában. Ez a tanulmány azt feszegeti, hogy melyikük tesz bennünket boldogabbá. A kutya, vagy a macska?

A tanulmány Brad Stennerson, az Oklahoma Egyetem tanácsadó pszichológusa készítette, viszonylag leegyszerűsítve 3 szempont szerint osztályozta az állatokat.

  • Képesség a hangulat javítására és a komfort érzetre
  • Kötődési szintje és szociális kapcsolatok
  • Aktivitás szintjére gyakorolt hatás

Nézzük pontról, pontra, mire jutott a pszichológus:

  1. Hangulat javítása és komfortérzet

Ebben a kategóriában nem talált egyértelmű nyertest, a rendelkezésre álló adatok nem teljesen relevánsak. Számos kutatás kimutatta, hogy mind a macska, mind a kutya tartása csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatot. Azért is nehéz vizsgálni ezt a kérdést, mert a kutyákat teljesen másként lehet tanulmányozni, mint a cicákat. Utóbbiakra nem igazán hatnak a vezényszavak, így nehéz az irányítást kézben tartani. Tehát az első kérdés után 1:1 az eredmény.

  1. Kötődés és társadalmi kapcsolatok

A mély, érzelmi kötődés egyformán kialakulhat cica és kutya iránt is. Ebben nem lehet különbséget találni, viszont a társadalmi kapcsolatokra, a szociális életünkre egyértelműen a kutyák vannak hatással. Kutyával elmegy az ember sétálni, bemegy a futiba, folyamatosan találkozik és kapcsolatba kerül más kutyásokkal is. Ezekben a kapcsolatokban pedig egyértelműen a kutya a kulcs, miatta kezdődik el egy párbeszéd, miatta történnek meg ezek a találkozások. Macskások általában nem szereznek új ismerősöket cicájuk révén. Az állás tehát 2:1 a kutyák javára.

  1. Aktivitás szintjére gyakorolt hatás

A macskákat maximum hajkurászni lehet, de nem futnak a gazdijukkal és még csak nagy sétára sem kell menni velük. Egyértelmű, hogy egy kutya fittebben tartja a gazdáját, még akkor is, ha nem futják le együtt a maratont.  A lakásban tartott kutyákkal minimum kétszer el kell menni sétálni, de persze minél többször, annál jobb.  A testmozgás pedig boldogabbá teszi az embert, javítja a kedélyállapotot és a fizikai jólétet is. Ezt a pontot egyértelműen a kutyák kapják.

Brad Stennerson szerinta kutyák tehát 3:1 arányban  tesznek minket boldogabbá mint a macskák. Ezzel a kutatási eredménnyel azonban nem kell túl sokat foglalkozni, inkább mindenki szeretgesse meg jól saját szőrős kedvencét és legyen vele nagyon boldog.  Vajon mi mennyire tesszük őket boldoggá?

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: psychologytoday.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...