Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen kockázattal jár a csontok etetése?

A csontok etetéséről megoszlanak a vélemények. Míg sokak szerint elengedhetetlen a kutyák egészséges étrendje és az ösztöneik kielégítése szempontjából, mások az esetleges veszélyek miatt nem szívesen adnak a kutyáknak csontot. Ez egyéni döntés, amelyet érdemes az állatorvossal megbeszélni.

Fontos tudni azonban, hogy csont és csont között is van különbség. Ezért fontos, hogy ha már a csont adása mellett döntünk, akkor tisztában legyünk azzal, hogy mely csontok adhatók biztonsággal a kutyáknak, és melyeket érdemes kerülni.

Főtt csontot ne!

A főzött, sült, ételben főtt csontokat a szakértők például egyáltalán nem ajánlják. A csontok hő hatására ugyanis elveszítik a rugalmasságukat, ezért törhetnek, apró szilánkok válhatnak le róluk. A hegyes, éles csontdarabok megsérthetik a kutya ínyék, szájüregét, rosszabb esetben a nyelőcsövet vagy a beleket. A vasárnapi húslevesből, a sült csirkéből és a pörköltből származó csontok tehát egyáltalán nem javasoltak.

Ha már csont, akkor a nyers csontok közül érdemes választani. A kutyák ősei és a farkasok is nyers csontokat fogyasztottak a természetben. Ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem lett tőle bajuk. Egyetlen felmérést sem készítettek a kutyaősök belső élősködőiről illetve csontfogyasztás miatt bakteriális fertőzésben elhunyt egyedek számáról sem állnak rendelkezésre statisztikák. A nyers csont fogyasztása nyilvánvalóan magában hordozza a fertőzések kockázatát. De nincs olyan táplálási módszer, amelynek ne lenne kockázata, ezért fontos, hogy a gazdi az állatorvossal mérlegelve döntsön a kutya táplálásáról.

A nyers csontok viszonylag rugalmasak, így a szilánkos törés esélye kisebb, mint a főtt csontok esetében. A nyers csontban könnyen emészthető kalcium, foszfor és egyéb ásványi anyagok találhatók, amik bizonyos diétákban (pl. nyers etetés) fontosak a kutya számára. A nyers csont etetésének további előnyei között említhető a bűzmirigy problémák megszűnése, a gyomorfal erősödése és a fogkő ellenes hatás. Fontos azonban, hogy a nyers csontokat megfelelő módon vezessük be a kutya étrendéjébe, és mindig figyeljük, amikor csontot rág.

A csontok egészségügyi kockázata

A házi sertések és a vaddisznók egy emberre nem veszélyes, de a kutyák számára akár halálos betegséget (álveszettség) okozó Aujeszky-vírussal lehetnek fertőzöttek. A nyers sertéstermékek, ide értve a csontok, a pácolt vagy füstölt, de nem hőkezelt élelmiszerek (szalámi, sonka) szintén nem javasoltak a kutyák számára.

A nyers csirkehús és csontok szalmonellával fertőződhetnek, amely egyes táplálkozási tanácsadók szerint egy egészséges kutyának meg sem kottyan, de ettől még mindenkinek az egyéni döntése, hogy milyen kockázatnak teszi ki a kutyáját.

Bár sok kutya szereti a nagy velős csontokat rágcsálni, ezek meglehetősen kemények, ami a fogak törését okozhatja. Mindig a kutyánk testméretének és állkapcsának megfelelő csontot válasszunk. Ami egy kisebb testű kutya számára biztonságosan rágcsálható, azt egy nagyobb eb akár egyben le is nyelheti.

A kutyánknak szánt csont beszerzésekor figyeljünk a megbízható eredetre! Válasszunk emberi fogyasztásra szánt húsokat és csontokat vagy kifejezetten erre szakosodott üzletben szerezzük be (nyersetetésre szakosodott boltok).


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://peterdobias.com/blogs/blog/16688340-what-bones-are-good-for-dogs
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...