Saját KB bal
Saját KB jobb

Ki lesz az Év Madara 2021-ben? Kihirdették az eredményt

Megválasztották a 2021-es Év Madara cím győztesét. Közel 10 000 szavazat érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idei voksolására. Az 1979 óta minden évben meghirdetett címért idén a kis őrgébics, a cigánycsuk és a sordély versengett. Az egyesület által meghirdetett versenyen bárki szavazhatott az interneten július 1. és 27. között.

A mostani indulók közül eddig még egyik madárfaj sem nyerte el az Év Madara címet, talán ennek is köszönhető a fokozott érdeklődés és a szoros verseny. Az idei év madara, az erdei fülesbagoly, míg 2019-ben a vízi életmódot folytató gólyatöcs, vagy szebb, népi nevén, a székigólya volt. A gólyafélék egyébként népszerűek a versenyben, a fehér gólyát már négyszer választották hazánkban az év madarának, legutóbb 1999-ben.

A 2021-es választás mindhárom jelöltje a verébalakúak rendjébe tartozó madár volt, tehát viszonylag apró testű volt a mezőny.

2 605 szavazattal, harmadik helyen végzett a sordély, vagy más néven kukoricasármány. Magyarországon állandó, rendszeres fészkelő. Elsősorban a síkvidéki mezőgazdasági területeken él. Nyáron rovarevő, máskor gabonafélék, gazdasági növények magjaival, zöld hajtásokkal táplálkozik.

sordély
Sordély

Szoros versenyben, mindössze 500 szavazattal ezüstérmes lett a kis őrgébics. Európa déli részén honos költöző madár, hazánkban májustól augusztusig tartózkodik. Csésze alakú fészkét magasabb fákra építi. Nagyrészt rovarevő, de a kisebb emlősöket, hüllőket is megfogja. Érdekessége, hogy saját dalába más madarak hangjait is vegyíti.

lanius minor
Kis őrgébics

3 884 szavazatot szerzett, és ezzel a 2021-es Év Madara címet a cigánycsuk nyerte. A cigány csaláncsúcs néven is ismert madárka Magyarországon rendszeres fészkelő, márciustól októberig tartózkodik itt, de esetenként a telet is nálunk tölti. Vonuló és állandó madár is. Bokros, nedves területek, rétek és legelők lakója.

cigánycsuk
Cigánycsuk tojója

Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/a-ciganycsuk-lesz-az-ev-madara-2021-ben; https://www.mme.hu/ev_madara;  https://hu.wikipedia.org/wiki/Sord%C3%A9ly
Képek: Készítette: Daniel Bastaja, http://www.birdingfaqs.com/ – Uploaded by Donkey shot with kind permission of the photographer, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9558772; Készítette: Zeynel Cebeci – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53507297; Készítette: Frank Vassen from Brussels, Belgium – SchwarzkehlchenUploaded by snowmanradio, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22380505
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...