Saját KB bal
Saját KB jobb

Így csökkenti egy kutya a stresszt és segít a depresszióból való gyógyulásban

1988 óta igyekszik az International Stress Management Association (Nemzetközi Stressz Menedzsment Szövetség) felhívni a figyelmet azokra a stresszt okozó tényezőkre, amelyek megterhelhetik a mentális egészségünket. Nem tagadjuk, hogy kutya tulajdonosként van esélyünk átélni néhány stresszes pillanatot. De azt is régóta tudjuk, hogy a kutyáink sok mindenben segítenek is, ha a stressz enyhítéséről van szó. Nem csak átvitt értelemben segítenek bennünket, hanem konkrét folyamatokkal is, íme néhány.

1. Oxitocint szabadítanak fel a testünkben

Az ember többszáz éve tenyészti a kutyákat pusztán azért, hogy barátai is legyenek, ne csak munkatársai. Az évszázados szoros kötelék miatt a kutyák és az emberek fejlődése valamennyire összefonódott. A Science című folyóiratban megjelent (Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds) tanulmány szerint ez a szoros kapcsolat egy ún. pozitív hurkot teremt az ember és a kutya között, nevezetesen a „szerelem hormont”, az oxitocint.

A tanulmány azt állítja, hogy annak hatására, amilyen szeretettel kutyánk képes ránk nézni, megemelkedik az oxitocin szint, ami viszont emeli a kutyák oxitocin szintjét is.

Magyarul kedvencünk segít a jó érzést okozó kémiai anyagok termelésében a testünkben, az oxitocin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, és egyensúlyban tartani testünk belső környezetét például krízis helyzetben is.

2. Rákényszerítenek a megfelelő mennyiségű mozgásra

Az általános javaslat szerint egy felnőtt átagembernek heti szinten minimum 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc megerőltető mozgást kellene végeznie. Ha kutyánk van, azt a 150 percet bőven fedezik a közös séták és mozgás. A mozgás pedig segít elengedni a szorongásokat, a negatív gondolatokat.

3. Állandóságot biztosítanak

Amikor a lelki stressz, a depresszió vagy a szorongás elhatalmasodik egy ember életében, egy kutya tartása segít rajta maradni a megszokott úton, ezáltal rendszert ad a mindennapoknak. Azok számára, akik bizonyos mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal küzdenek, még az ágyból is nehéz olykor kikelni, nem beszélve a munkáról, a kapcsolatokról vagy az iskolai megfelelésről.

Szerencsére egy kutya nagyban segít a felszínen maradni, megakadályozza, hogy a gazdi túl mélyre csússzon a sötét gondolatokban. Az emberi kapcsolatokkal ellentétben a kutyáknak minden nap szüksége van a gazdira, ez a fajta felelősség és gondoskodás pedig segíthet azoknak, akik egy ponton elakadnak vagy elveszettnek érzik magukat.

4. Segítenek új ismeretségeket kötni

Egy közel 20 ezer amerikai felnőtt részvételével készült tanulmány szerint a megkérdezettek közel fele szenvedett a magány érzésétől. Ez az elszigeteltség stresszt okozhat a mindennapokban, ami számos mentális problémát okozhat. Ha van kutyánk, sokkal könnyebb találkozni, szóba elegyedni emberekkel.

5. Csökkentik a stressz által vezérelt válaszokat feszült helyzetekben

A Buffalo-i Egyetemen végzett tanulmány azt találta, hogy azok, akik egy matematikai problémát kellett megoldaniuk úgy, hogy egy kutya is jelen volt, alacsonyabb pulzusszámmal és stressz-válaszszinttel rendelkeztek, mint azok, akiknek ugyanezt a feladatot kellett megoldaniuk a házastársuk előtt. Ha éreztük valaha, hogy a munkahelyen megrohanták a főnököt a stresszes gondolatok, akkor talán be kellene mutatnunk pár tanulmányt, ami igazolja, hogy egy kutyabarát iroda mikre nem képes.

 

Ezeket is ajánljuk:

Jó neked, hogy melegétel utalványt kapsz cafeteriában – van olyan munkahely,ahol pótszabit is kérhetsz, ha új kutyád lesz

A szakértők figyelmeztetnek: minél több időt töltünk telefonunkkal, annál inkább romboljuk kutyánkkal való kapcsolatunkat

Kutyákkal csökkentik a stresszt az iskolások és egyetemisták körében

Ezeket a pontokat tartsd be, ha kutyádat beviszed a munkahelyedre

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...