Saját KB bal
Saját KB jobb
Turid Rugaas és kutyája, McKenzie - Forrás: wikipédia; Nishi.LovesBees

Turid Rugaas – a tréner, aki szerint van választásunk

Vannak olyan trénerek és kutyás szakemberek, akik nem csak gyakorlati tanácsaikkal vagy módszerükkel segítik a kutyák tanítását. Olyan szakemberek, akik megváltoztatták, ahogyan a kutyákra tekintünk és ezzel azt is, ahogy velük foglalkozunk. Turid Rugaas ilyen legendás tréner, aki átformálta a kutya – gazdi viszonyról alkotott képet.

turid és McKenzie
Turid Rugaas és kutyája, McKenzie – Forrás: wikipédia; Nishi.LovesBees

Turid Rugaas mindössze öt éves volt, amikor eldöntötte, hogy kutyákkal szeretne foglalkozni. Akkor még nem tudta, hogy mit kellene tennie a kutyák érdekében, de azt igen, hogy ő értük fog dolgozni. „Olyan sokat adtak nekem a kutyák, hogy csak arra vágytam, hogy ezt viszonozhassam nekik. Ma már tudom, hogy jó úton járok, és bár ez az út kanyargós, nem azt nézem, hogy mi leselkedik rám a következő kanyarban, hanem azt, hogy amit csinálok, az jó irányba visz.” – írja Calming Signals című könyvében.

Turid 1969 óta, azaz több, mint ötven éve foglalkozik kutyák tanításával. Évente több mint ezer kutyát képez, elsősorban norvégiai farmján létesített kutyaiskolájában. Emellett rengeteget utazik, hogy világszerte, Japántól az Amerikai Egyesült Államokig képezze a gazdikat és a trénereket. Elhivatott, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa az üzenetet: nem kell választani, hogy vezérré váljunk vagy engedetlen kutyánk legyen. A kutyákkal való kommunikáció ugyanis nem dominancia harc. Turid szerint a kutyák nem törekednek elnyomásra, nincs bennük rosszindulat. Ahogy a farkasok, a kutyák is a békés együttélésre és a kooperációra épülő kapcsolatot szeretnének fenntartani. Ezért nem keménykezű vezér kell nekik, hanem szülői gondoskodás (nem babusgatás és kényeztetés!). És az a biztonságos közeg, amelyet egy szülő nyújthat.

Ebben a keretrendszerben fontos szerepe van a testbeszédnek és a jelzéseknek. A Turid által megfigyelt és leírt békítő jelek (calming signals) a farkasoknál is megfigyelhetőek. Céljuk a konfliktus elkerülése és a békés együttélés fenntartása. Kutyáink sokszor alkalmazzák ezeket a jeleket a más kutyákkal és az emberekkel történő kommunikációban is. Különösen akkor, ha számukra kellemetlen, feszült helyzetbe kerülnek, és ezt szeretnék tudatni a másikkal. Ezzel megadva a lehetőséget, hogy mindkét fél számára kellemes, oldott és stressz mentes helyzetet teremthessünk.

Sajnos, mi, emberek, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a békítő jeleket. A kutyánk finom jelzéseit ignoráljuk vagy erőszakosan reagálunk rájuk. Turid célja, hogy minél több gazdihoz eljuttassa az üzenetet: a kutyák erőszakos nevelése szükségtelen. Odafigyeléssel és a testbeszédük megismerése által közelebb kerülhetünk hozzájuk és tartalmasabb kapcsolatot alakíthatunk ki velük.

Könyvei sajnos magyarul nem elérhetők, de számos idegen nyelvre fordították le őket. Írói stílusa lényegre törő és a tényekre szorítkozik, felesleges mellébeszélés nélkül.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turid Rugaas: On talking terms with dogs: Calming signals és Barking: The sound of a language; https://en.wikipedia.org/wiki/Turid_Rugaas; By Nishi.LovesBees – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42476152;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...