Saját KB jobb

Leonardo DiCaprio projektje megtanítja a gyerekeknek a fenntartható növénytermesztés alapjait

Nemcsak zseniális színész, de a klímavédelem elkötelezett élharcosa is Leonardo DiCaprio. Ha teheti, felszólal a környezetvédelem ügyében, húsmentes húst fejleszt, és persze, kutyás is: két mentett husky gazdája.

A legújabb kezdeményezése keretében pedig lehetőséget teremt, hogy a gyerekek minél szélesebb körben tanulhassanak a fenntarthatóságról, valamint az egészséges és környezetbarát étkezési szokásokról. Talán soha nem volt ilyen fontos, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson a fenntartható táplálkozás klímavédelemben játszott szerepe. Hiszen a napi élelmiszer választásainkkal mi magunk is tehetünk a túlfogyasztás, a kizsákmányolás és a környezetkárosítás ellen. Az olyan apró választások, mint a helyi termények vásárlása a távolról importáltakkal szemben, vagy az etikus termelők támogatása illetve a maradék nélküli felhasználás nem kerülnek semmibe. Sőt, még spórolhatunk is velük. A Föld erőforrásai és az emberi és állati jogok szempontjából azonban sorsdöntő.

Ez is érdekelhet: Pazarlás: te is tehetsz ellene!

Leonardo DiCaprio most a Los Angeles-i Egyetem (UCLA) Lab Schooljának támogatásával segít, hogy egyre több gyerekhez jusson el az üzenet. Az egyetemmel együttműködésben létrehozott egy ösztöndíjat, amely a hallgatók több mint 40 %-ának jelent rendszeres és nélkülözhetetlen anyagi segítséget a tanulmányaik folytatásához. Az UCLA Lab School által megvalósított klímavédelmi oktatási program új szintre emeli a klímavédelmi oktatást: gyakorlati tapasztalattal ruházza fel a résztvevőket. A gyerekek nem csak elméletben hallhatnak a fenntartható termelésről, de a gyakorlatban is kipróbálhatják, milyen, ha saját maguk termelik meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezen felül pedig az egészséges táplálkozás alapjait is elsajátíthatják.

Ez, természetesen, nem csak a klímavédelem, hanem az egészségük védelme miatt is fontos. Az Egyesült Államokban, hazánkhoz hasonlóan, a túlsúlyos vagy kórosan elhízott emberek száma meghaladja az 50 %-ot. Az elhízást elsősorban a mozgásszegény életmód és a feldolgozott élelmiszerek, illetve a szükségtelenül nagy mennyiségű élelmiszer fogyasztása okozza. A helyben termesztett, egészséges zöldségekből készült ételek hozzájárulnak mindkét probléma megoldásához. Ezzel pedig jobb életkörülményeket teremtenek mindannyiunknak ezen a Bolygón.

DiCaprio gyermekkorában maga is részt vett a Lab School programjain. Az akkori nagylelkű támogatóknak köszönhetően volt erre lehetősége. Úgy érezte, itt az ideje, hogy visszaadjon az intézménynek, amelynek, saját bevallása szerint, sokat köszönhet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vegnews.com/2023/7/leonardo-dicaprio-climate-project-UCLA; Kép: Photo by Allan Mas: https://www.pexels.com/photo/thoughtful-kid-exploring-fresh-fruit-in-garden-5624259/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...