Saját KB bal
Saját KB jobb
https://www.onegreenplanet.org/

Él és virul a tíz éve megmentett bébi orka

2013. július 3-án hét orka sodródott ki Queensland egyik strandjára. Sajnos a csoportból ketten elpusztultak, mielőtt megtalálták volna őket.

Az állatvédőknek köszönhetően azonban a maradék ötnek sikerült visszatérnie az óceánba. Az öt túlélő közül az egyik egy orka borjút a kutatók EA_0046A névre keresztelték. Miután visszatértek a vízbe, a túlélő orkák újra csatlakozhattak a csoportjukhoz. A megfigyelt orka azonba a közelben maradt, és gyászolta elvesztett családtagjait, mielőtt végül továbbállt volna.

Előkerült, él és virul

Nemrégiben ismét látták EA_0046A-t. Az Új-Dél-Walesben történt többszöri észlelésből kiderült, hogy a mentők erőfeszítései meghozták gyümölcsüket. Úgy tűnik, hogy az egykor partra vetett orka jól van, és már közeledik az ivarérettséghez. A megmentők erőfeszítéseinek köszönhetően EA_0046A megélhette, hogy családja következő generációja legyen.

Az EA_0046A-hoz hasonló partra vetődések viszonylag ritkák Queenslandben. Az orkák intelligens állatok és jellemzően nem úsznak sekély vízben. A kutatók úgy vélik, hogy ez a csoport valamilyen zsákmányt üldözve vetődhetett partra. Az orkák, más néven gyilkos bálnák rendkívül szociális, intelligens lények. A delfinfélék családjának legnagyobb tagjai, jellemzően összetett családi csoportokban élnek. Ezek a csoportok egy sor jellegzetes hangot használnak a kommunikációhoz és a vadászathoz.

Bár a vadon élő orkákat nagyon nehéz tanulmányozni, számos veszélynek vannak kitéve, és a tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében védelem alatt állnak. Az orkák több alcsoportját veszélyeztetettként tartják nyilván. Az orkákat nagyrészt az emberi tevékenység fenyegeti. Az éghajlatváltozás, az óceánok szennyezése, valamint a vadászat és a fogságba ejtés mind jelentős veszélyt jelentenek az orka populációk jólétére.

Még mindig sokan élnek fogságban

Az orkákat sajnos előszeretettel tartják fogságban delfináriumokban és különböző vízi turista szórakoztató központokban.  Számukra a kis medencék ingerszegények és rendkívül károsak mind a mentális, mind a fizikai egészségükre. A legszomorúbb, amikor egy orkát egyedül tartanak, társaitól, szociális életétől megfosztva.  A delfináriumoknak és az állatos szórakoztatóiparnak sajnos még mindig van közönsége, bár az elmúlt években egyre többen bojkottálják az ilyen szórakozást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...