Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyás parkok és futtatók rejtett árnyoldala

Azok a parkok, ahol a kutyák szabadon játszhatnak, illetve, a nyilvános futtatók kézenfekvő helynek tűnhetnek a kutyák számára, hogy biztonságosan játsszanak egymással. Ugyanakkor, ez a látszólag felszabadult környezet nem minden esetben jó, és nem minden kutyának való. Az igazság az, hogy a látszólag tökéletesnek tűnő játék és szaladgálás egy sor lehetséges veszélyt jelenthet a kutyák mentális és fizikai egészségére és biztonságára nézve.

A park olyan hely, ahová szocializáció és testmozgás céljából vihetjük kedvencünket. Viszont fontos tudnunk, hogy ez nem a biztonságos szocializáció helye, és vannak potenciális kockázatok, amelyeknek tudatában kell lennünk. A biztonságos szocializáció és a mindenki számára kellemes játék feltétele, hogy minden résztvevő számára rendben legyen. Úgymond, mindenki oké a játékban, nincsen olyan résztvevő, akinek a kárára történne, és olyan sem, aki uralná a terepet.

Egy átlagos futtatóban azonban általában nem ez történik. Nem minden kutya tud vagy akar kulturáltan játszani. Sokszor előfordul, hogy, akár csak az eltérő energiaszintekből adódóan, kiegyenlítetlen játék alakul ki. Vannak kutyák, akiknek az okoz örömöt, ha másokat kergetnek, vagy lenyomnak, meghágnak, stb. Sok gazdinak pedig fogalma sincsen, hogy ez nem „csak játék”. Sajnos, a legtöbb gazdi nem tudja, hogy miről árulkodik a kutya kommunikációja, mikor érzi jól magát, mikor áll ki magáért vagy mikor agresszív. Mikor kér segítséget, és mikor akarja elhagyni a helyzetet. Szóval, hogy mi a túl sok, és mi a túl kevés. És néha, a lehető legrosszabbkor szólnak közbe, vagy nem veszik ki a helyzetből a kutyát, ha nem érzi jól magát vagy segítséget kér.

„Ha egy ötperces videót készítenénk a kutyákról egy parkban, nagy valószínűséggel problémák egész sorát láthatnánk. A határok hiányától kezdve a túlzott izgalmon át. A kutyák zsarnokoskodnak anélkül, hogy a gazdájuk megértené, mi történik.”

– magyarázza a The Wildestnek Charlie DiBono, tréner. Arra figyelmeztet, hogy a nyilvános kutyaparkok sok kutya viselkedési problémáinak szülőhelyei, az egyes kutyák temperamentumától és korábbi tapasztalataitól függően. Sokak számára, különösen a szorongásra hajlamos kutyák számára a sok idegen ember és állat túl sok. Ezért például félőssé válhatnak, ami szorongáshoz, agresszívnek tűnő védekező viselkedéshez is vezethet.

A parkban nem minden kutya viselkedik tökéletesen. Az itt szerzett negatív tapasztalatok egy életre befolyásolhatják a kutyánk viselkedését. Ezért fontos lenne, hogy ismerjük meg a kutyák kommunikációját, hogy meg tudjuk ítélni a helyzeteket. Erre remek környezet a kutyaiskolák által szervezett felügyelt futtató vagy alap szocializációs foglalkozás. Ezek keretében mi gazdik is sokat tanulhatunk a kutyákról, láthatjuk, hogy milyen a megfelelő viselkedés. Illetve, a kutyánk is megtanulhat megfelelő, biztonságos keretek között kommunikálni a fajtársaival, és olyan kutyákkal játszhat, akikkel kompatibilis a játékstílusa.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/safety-concerns-at-dog-parks?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C4iidt5xTSS Kép: Photo by Sherissa R: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-dogs-on-green-meadows-704096/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...