Photo by freestocks on Unsplash

ELTE-kutatás: a kutyák valóban értik a szavak jelentését

Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak tanulmánya szerint, a kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavak jelentését.

A kutatók a kutyák agyi válaszait vizsgálva azt mutatták ki, hogy a kutyák nemcsak egy tanult viselkedéssel reagálnak a szavakra, hanem valóban értik azok jelentését. Az ezt támogató agyi és mentális folyamatok pedig hasonlóak ahhoz, mint amelyeket az embereknél tapasztalnak. Ez azt jelenti, hogy a látszat és az eddigi hiedelmünk ellenére nemcsak a kontextus alapján találják ki, hogy egy-egy szó mire vonatkozik. A szavakat hallva előhívnak egy emléknyomot, egy úgynevezett mentális reprezentációt. Az ezen keresztül történ jelentés feldolgozás a referenciális szóértés, amit eddig kizárólag emberi képességnek tartottak.

A kutyák agyi reakciója hasonló az emberekéhez

A kutyák szótudását, ismeretét mérő tesztekben általában egy aktív választ, cselekvést várnak el a tesztalanyoktól.  Kutyák esetében például azt, hogy hozzák oda a megnevezett tárgyat. Az ilyen jellegű tesztekben azonban csak kevés kutya tud a véletlen szintnél jobban teljesíteni. Az ELTE kutatói azonban arra voltak kíváncsiak, lehetséges-e, hogy nem a szóértés, hanem a feladat végrehajtása okoz gondot nekik. Ezért non-invazív EEG segítségével a kutyák passzív tudását vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a kutyák agyi válaszát mérték, melynek segítségével pontosabban mérhető a szóértés.

A képesség általánosságban jelen van a kutyákban

A kísérletben 18 kutya és gazdája vettek részt. A gazda kimondta az ismert tárgy nevét, majd megmutatta azt a kutyának. Néha viszont nem azt a tárgyat emelte fel, amelynek kimondta a nevét. Eközben a kutyák agyi aktivitását EEG-vel mérték. A feltételezés az volt, hogy ha az elhangzott szó aktiválja a kutyáknál a tárgy mentális reprezentációját, akkor a kutya a szóval megegyező tárgy felmutatását fogja várni. A szó és a tárgy közötti eltérés érzékelését emberek vizsgálata esetén negatív EEG-jel kíséri a bemutatástól számított maximum 400. miliszekundumban, ez tükrözi a szavak jelentésének feldolgozását.   A kutyáknál is hasonló mintázatot tapasztaltak, ez az agyi mintázat pedig a kutyák valódi szóértését tükrözi.

    „Nem számít, mekkora a kutya szókincse, a kutya elméje képes arra, hogy egy szót hallva előhívja a hozzá tartozó mentális reprezentációt. Vagyis úgy tűnik, hogy ez a képesség nemcsak néhány, kivételesen sok tárgyszót ismerő egyedre jellemző, hanem általánosan jelen van a kutyákban” – mondta  Andics Attila, a kutatócsoport vezetője.

A közlemény szerint az, hogy a kutya mint faj az emberhez hasonlóan általánosságban képes referenciálisan érteni a szavakat, alapvetően megváltoztathatja azt, ahogyan a kutatók az ember nyelvhasználatának egyediségéről gondolkodnak. Az Etológia Tanszék kutatóinak eredményei hatással lehetnek a nyelv evolúciójának elméleteire és modelljeire, emellett a kutyatartók számára is fontos felismeréseket tartalmaznak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...