Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: wikipédia

Több, mint 40 éve tenyésztenek és képeznek kutyákat a szerzetesrend tagjai

Számos szerzetesrend folytat „világi” tevékenységet. Gondoljunk csak az iskolákat, óvodákat fenntartó rendekre vagy a betegek ápolását végzőkre. De a hagyományosan ismert közszolgálatok mellett a hazai szerzetes közösségeknek köszönhetünk például kiváló borokat, söröket vagy éppen levendulát. Egy amerikai szerzetesrend tagjai pedig németjuhász kutyák tenyésztésével és képzésével foglalkoznak, immár több, mint negyven éve. A New Skete-i szerzetesek nevéhez kutyakiképzéssel kapcsolatos bestsellerek is kötődnek.

A New York állambeli New Skete szerzetesrend tagjai gyönyörű környezetben, erdőkkel körülvett hatalmas zöldterületen élnek. A férfi és női tagokat is számláló ortodox rend tagjai ebben a csodálatos környezetben életüket Istennek – és a németjuhászoknak szentelik. A testvérek valódi suttogók, akikhez az Amerikai Egyesült Államok minden részéből érkeznek a problémás kutyák. Erőszakmentes, a kutyák ismeretén és évtizedes szakmai tapasztalatukon alapuló módszerüket könyvek formájában is megosztják a nagyközönséggel.

„Trénerként a legfontosabb, hogy jelen tudjak lenni, és arra reagáljak, amit az adott kutya jelez felém.”- mondta egy interjúban Christopher testvér. Az, hogy trénerként folyamatosan fejlessze magát, alapvető szakmai igényességnek tartja.

A kutyakiképző testvérek története – természetesen – egy kutyával kezdődött, amikor az első németjuhász hozzájuk szegődött. A szerzetesek rájöttek, hogy a hivatásukban olyan lényeges türelem és kitartás az, ami jó trénerré teszi őket. Ebből a gondolatból fakadt az ötlet, hogy kutyák képzésével foglalkozzanak. Christopher testvér elmondása szerint a hozzájuk küldött kutyák gazdái legtöbbször rá sem ismernek kedvenceikre, akkora változást lehet elérni náluk egy-két hét alatt. Türelemmel, kitartással.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: ABC News; https://newskete.org/; Kép: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112693202;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...