Kántor öröksége: új könyv jelent meg Kántor életéről

Június 22-én, Szombathelyen került megrendezésre a könyvbemutató, amely keretében bemutatták a Kántor életéről és munkásságáról készült legújabb könyvet.

„A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Kántor öröksége című kötet, melyből a kutya és az ember közötti kapcsolat, a barátság és szeretet örökkévalóságára alapozva ismerhetjük meg minden idők leghíresebb nyomozókutyájának örökségét, a Kántor utáni évtizedek rendőrkutyás kalandjait.” – adta hírül a Nyugat.hu

A szombathelyi kiadó szeretett volna méltó módon megemlékezni a szintén helyi kötődésű Tóth Tibor, azaz Csupati, és Kántor örökségéről. Bár a páros szakmai körökben a mai napig elismert, a fiatal generáció, akik a Kántor filmek óta felnőttek, már kevésbé ismerik a legendás kutyát. Ahogy talán az sem közismert, hogy a világ magasan képzett rendőrségi kutyáinak jelentős része Magyarországról kerül ki. A dunakeszi bázison képzett munkakutyák rendkívüli eredményekkel büszkélkedhetnek a nemzetközi versenyeken. Ennek a fantasztikus munkának pedig valahol Kántor és Csupati öröksége az alapja.

A most megjelent kötet szerzője, Végh Attila, maga is harminc évnyi rendőrségi tapasztalattal rendelkező oknyomozó újságíró. A Kántor öröksége című regényben olyan valós történeteket mond el, amelyek rámutatnak a kutya és az ember közötti kapcsolat mélységére, a szolgálatot teljesítő ember és állat közös munkájának hátterében álló kapcsolatra.

Ők voltak ugyanis az a páros, akik kidolgoztak és meghonosítottak egy olyan szag azonosítási technikát, amely később az egész világon elterjedt. 1953-ban indult hazánkban az első nyomozó kutya képzés, amelyben a szombathelyi Tóth Tibor, azaz Csupati is részt vehetett. Ekkor került mellé az akkor még kölyök németjuhász, Kántor, akivel 11 éven keresztül dolgozott együtt. Számos nyomozásban vettek részt, többször kerültek életveszélyes helyzetbe is.

1964-ben, akció közben Kántor aknára lépett, ami felrobbant. A hős kutya sérülései olyan súlyosak voltak, hogy sajnos már nem lehetett megmenteni az életét. Csupati lábába és hátába is repeszek fúródtak, de a veszteség fájdalma mindenen túltett. Az akkor még fiatal rendőr Kántor emlékét élete végéig őrizte.

Kántor, a hős kutya és gazdája, Csupati történetéről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nyugat.hu; Kép: wiki.startlap.hu;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...