Saját KB bal
Saját KB jobb

A zeneterápia hihetetlen esetekben is hatásos a kutyáknál – ezt a karaoke-zó Lola is bizonyítja

A zeneterápia bizonyítottan hatékony a hiperaktív állatoknál, segíti a menhelyi örökbefogadást és a stresszes kutyákra is hatásos. 

Jótékony hatás a túlpörgött kutyákra

Miután kiderült, hogy a zene hallgatása jótékony hatással van a hiperaktív állatokra, így kapható már zenei cd kutyák számára. Az ember 20,000 Hertz-éhez képest a kutyák közel 45,000 Hertz-ig is hallanak, míg a macskák akár 64,000 Hertzig is. Ez nem azt jelenti, hogy kedvenceinknek 2-3-szor olyan jó a hallása, egyszerűen más tartományban is hallanak.

Az „Egy kutya fülén keresztül” elnevezésű zenei program keretein belül azt vizsgálták, hogy kedvenceinkre más más hatással vannak-e a különböző stílusú zenék. Szívmonitorral figyelték a résztvevő kutyákat, amellyel gyorsan bizonyítható volt: a kutyák által átélt stressz, a felfokozott izgalmi állapot és az ugatás is gyorsan csökkenthető egy-egy jól megválasztott zenével.

A karaoke bajnok eb

A zene akár a szenvedélyt is kihozhatja kedvenceinkből: Lola és Annie Aul éppen úton voltak Alabamából Floridába, amikor felcsendült a „We are the champions” a Queentől. Annie kezdte, addig Lola békésen szendergett a hátsó ülésen. De amikor beindult a kórus, Lola sem bírt tovább magával: beszállt. Talán nem találta el az összes hangot, de az útszéli karaoke-ban biztosan ő a legnagyobb bajnok.

Menhelyeken is hatásos

A zeneterápiát már menhelyeken is előszeretettel alkalmazzák, ahol elhagyott vagy állatkínzást átélt kutyákat igyekeznek nyugalmi állapotba hozni. De nem csak a kutyáknál, hanem a menhelyi munkatársak és a problémás kutyákkal dolgozók is használják: ugyanis, ha nyugodtabb környezetet biztosítanak maguknak, akkor sokkal kiegyensúlyozottabban tudnak az ebek felé fordulni és segíteni. 

És ami talán a legnagyobb előnye: ha a menhelyen nyugalmas zenét hallanak az ebek, csökken az izgalmi állapotuk, kevesebbet ugatnak, nyugodtabban fordulnak a látogatók felé, akik a zajszint csökkenése miatt szívesebben töltenek el több időt a kutyák mellett, így nagyobb eséllyel tudják kiválasztani új kedvencüket az örökbe fogadható kutyák közül.

 

Otthoni szorongásra is alkalmazható

A zeneterápia emellett nem csak a túlpörgött kutyák megnyugtatásában alkalmazható, de egy jól megválasztott muzsika segít abban is, hogy nyugodt, békés környezetet teremtsünk kutyánknak, amíg mi távol vagyunk otthonról.

 

Még több zene:

A magyar fesztiválok is nyitnak a kutyatartók felé

Bob Dylan vonzereje a póráz végén is megmutatkozik

George Michael ugyanannyira imádta a kutyákat, mint a zenét

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...