Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan döntsd el, hogy való-e neked kutya?

Szeretni a kutyákat és tartani egyet két teljesen különböző dolog. Sokan összekeverik a kettőt, és hiába nincsenek meg a megfelelő életfeltételeik vagy a tudásuk hozzá, akkor is bevállalnak egyet. Pedig a felelős kutyatartás ott kezdődik, hogy felelősen döntünk, tartsunk-e egyáltalán kutyát. Mutatunk pár jó módszert, ami segíthet a döntésben.

Szomorú tény, hogy a legtöbb ország menhelyei tele vannak, nem csak a kóbor kutyákkal, nem csak a nem kívánt szaporulatokkal, de azokkal a kutyákkal is, akikről korábban azt hitték az emberek, hogy szükségük van rájuk, bírni fogják a velük járó munkát és felelősséget, aztán rájöttek, hogy mégsem.

Az egyik tökéletes módja a nem kívánt almok megszületésének megakadályozására, a menhelyek zsúfoltságának csökkentésére az ivartalanítás, de ezen kívül van még egy remek módszer: ha nem vagyunk felkészülve egy kutya tartására, akkor egyszerűen ne tartsunk.

Kérdezd meg magadtól ezeket

Van időd a kutyára a mindennapokban? Olyan időt keress a napodban, amit másra is fordíthatnál, mint amire most fordítod. Szabadidőt. Nem csak pár percet, hanem amit az etetésre, sétáltatásra, ápolásra, állatorvosra, mentális lefárasztásra kell majd fordítanod, nem csak a hátsó ajtó kinyitására. Ha nincs, akkor inkább ne tarts kutyát.

Van 15 éved? Egy kutya sok esetben megéri ezt a kort, így gondold végig előre, hogy hány éves vagy most, hol tartasz most az életvezetésedben, és hol fogsz tartani 15 év múlva. Lesznek gyerekeid közben? Szeretnél külföldre menni tanulni? Várható-e nagy lépés? Persze mindig történhetnek előre nem várt, jó vagy rossz fordulatok az ember életében, de ha nagyjából sem vagy biztos benne, hogy 15 éven keresztül képes leszel vállalni a terheket és a felelősséget, akkor inkább ne tarts kutyát.

Anyagilag megengedheted magadnak? A kutya, még ha vételára nincs is, mert örökbe fogadsz, sok pénzbe kerül az évek alatt. Etetés minőségi étellel, ápolás, játékok, kiegészítők, felszerelés, állatorvos, mikrochip, betegségek – ezekre mind számítanod kell, és bár anyagi nehézség mindig akadhat az évek során, ha már előre nem szeretnél egy fillért se szánni a kezdő oltás csomagra vagy a chipre sem, akkor inkább ne tarts kutyát.

Mindenki, akivel együtt élsz, ugyanúgy vágyik egy kutya jelenlétére? Tekintettel kell lennünk a bennünket körülvevőkre is: legyen az a családunk, a párunk, a környezetünk, a szomszédaink. Igenis befolyásolnia kell döntésünket az, hogy hol, hogyan, kivel élünk. Ha közvetlenül velünk élő családtagjaink közül valaki nem akar kutyát, és jelenléte csak vitához, feszültséghez és szakításhoz vezetne (történjen az az emberrel vagy a kutyával), akkor inkább ne tarts kutyát.

Tudod, hogyan kell a kutyát és a kisgyereket összeszoktatni? Hatalmas felelősség, ha közvetlen környezetünkben kisgyermek is él, és mellé kerülne a kutya. Nem kell bőven magyarázni: ha fogalmad sincs, hogyan lehet a gyermeket biztonságban tartani a kutyától, és egészséges, tiszteletteljes kapcsolatban tartani őket egymással szemben, akkor inkább ne tarts kutyát.

Tisztaságmániás vagy? A kutya kosszal jár. Még ha mindent meg is teszünk, akkor is hullik a szőre, nem hord cipőt, amit az ajtó előtt hagyhat, szétfröcsköli a vizet ivás közben, folyik a nyála, és imád csontokat és játékokat apró darabokra rágni. Ha többre értékeled otthonod érintetlenségét az együtt töltött boldog perceknél, akkor inkább ne tarts kutyát.

Az összes fenti pontról azt hiszed, hogy ennél a kutyatartás sokkal egyszerűbb? Akkor inkább ne tarts kutyát.

Mit tehetsz, hogy teszteld magad?

– Kísérd el kutyás barátaidat több napon keresztül a sétákra

– A séták során szedd fel a kakit ismerősök kutyái után – ez is a te dolgod lesz, ha kutyát szeretnél!

– Tölts időt a kutyafuttatóknál, parkokban, ahol mások kutyát sétáltatnak – nézd meg, lenne-e türelmed sok időt itt tölteni

– Jelentkezz önkéntesnek egy állatmenhelyre – hasonló munkával fog járni saját kutyád ellátása is, itt tesztelheted, megvan-e az időd, a kedved és néha a gyomrod hozzá, és közben segítesz is

–  Vállaj ideiglenes befogadást – előnyeiről és hátrányairól bővebben itt olvashatsz.

Kutyát venni vagy befogadni nem pusztán egyetlen döntés kérdése, hanem egy évekig tartó elkötelezettség. Légy biztos magadban, hogy készen állsz rá, hogy megvannak a jó okaid, miért akarsz magadnak kutyát, kellően széleskörű-e a tudásod, ami egy állat jóllétének biztosításához elengedhetetlen. Ha a válasz ezekre nem, javasoljuk, inkább vegyél egy páfrányt.

 

Ezeket is ajánljuk:

15 sarkalatos pont kutyáink nevelésében

Mikortól válik egy kutya nevelése erőszakossá?

 

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...