Képtelenek voltak elérni a rendőrök, hogy a K9-es rendőrkutya eleressze a megbilincselt férfi karját

Egy földön fekvő, hátrabilincselt férfi karját fogta egy rendőrkutya San Diego-ban, három rendőr sem volt elég, hogy leállítsák. Azóta rengeteg támadás érte őket: azzal vádolják őket, hogy képtelenek kontrollálni a kiképzett kutyáikat.

A cikk nem tartalmaz videót.

Angel Nunez a munkahelye előtt filmezte le az esetet, ahol három rendőr képtelen volt elengedtetni a rendőrkutyával egy letartóztatott férfi karját.

Mikor már a vér is folyni kezdett a férfi karjából, már a szemtanúk is sürgették a rendőröket, hogy csináljanak valamit, de a kutya vezetője nem igazán állt a helyzet magaslatán.  

Azóta rengetegen kritizálták a világhálóra felkerült felvételt. Sokan nem értik, hogyan lehet, hogy fegyverként használható rendőrkutyákat képtelenek kontrollálni a rendőrök. A férfit már hátrabilincselt kezével ártalmatlanná tették, de a kutyát még a földön fekve sem sikerült lefejteni a karjáról.

A rendőrkutya nem egyszer rázta a férfi karját, miközben néha a rendőr is csavart egyet rajta helyzetváltoztatásával. Több mint egy percbe telt, míg a vezetőnek sikerült eleresztetni a kutyával a férfi karját, a másik két rendőr pedig ezalatt annyit tett, hogy lefogták a megbilincselt férfi lábát.

A felháborodott nézők a kutya megfelelő képzettségét is megkérdőjelezték, és azzal vádolják a rendőröket, hogy csak a kegyetlenkedésre képesek használni a kutyák képességeit.

„Az egész történet nem látható a videón így nehéz állást foglalni. De induljunk ki abból, hogy egy beélesített (de akármilyen más kutyánál is) a felelősség mindig a gazda, vagyis a vezetője kezében van” – mondja Ördög István mesterkiképző. – „Itt jól látható, hogy a kutya vezetője nem ura a helyzetnek, nem tud a kutyának parancsolni, és szinte ő is fél a kutyától. Nincs megfelelően felkészülve, sem pszichikailag, sem lelkileg.”

Ördög István úgy véli, egy megfelelően engedelmes és képzett őrző-védő kutya ennél sokkal megbízhatóbb szinten képes dolgozni. Ha kell, megállítható és visszahívható egy komoly helyzetben is. Egy ilyen kutya éles helyzetben fokozottabb lelkiállapotba kerül. A szakértő szerint, ha tudja magáról a kutya vezető, hogy nem elég határozott, akkor már eleve érdemes lenne szájfeszítő fát magánál tartania, de inkább mérlegelni, hogy alkalmas-e erre a pályára.

Gondolom, biztosra akarnak menni, és úgy gondolják: inkább fogjon, mint eresszen. Pedig egy szolgálati kutyának tudni kell több ember ellen is dolgoznia: tehát, hiába fogott az egyiken, ha szükséges, azonnal át kellene tudnia váltani a másik „ellenségre”, de ez a kutya láthatóan nem képes váltani.

Egy ilyen kutya mindig következetes, szigorú gazda kezébe való, aki megfelelőképpen képes irányítani. Ezért is fontos, hogy megfelelő módszerekkel képezzük kedvenceinket.”

A rendőrség álláspontja szerint a rendőrök megfelelően jártak el az intézkedéskor.

 

A videót ide kattintva tudjátok elérni. 

 

Egyéb hírek a nagyvilágból:

Halálos fenyegetést kapott a gazdi, mert csak vízzel tudta feltakarítani kutyája kakiját

54 fokos autóból mentettek ki egy 8 hetes kutyát Texasban

Eltanácsolták a rendőrségtől a kutyát, mert túl kedves

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Mirror
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...