Saját KB bal
Saját KB jobb

Morog és vicsorít. Mit tegyünk?

Tudtad, hogy idegen kutyákat miért nem engedünk össze soha pórázon? Sokszor halljuk, olvassuk, hogy pórázon soha ne engedjünk össze idegen kutyákat, de az okát nagyon kevesen ismerik. Gyakran még az amúgy kedves, barátságos kutyák viselkedése is megváltozik, amikor pórázon vannak. Összegyűjtöttük, hogy miért is viselkednek kutyáink másképp pórázon, mint póráz nélkül és hogy hogyan tudjuk kezelni a problémát!

– A póráz végén ott van a biztonságot jelentő gazdi és ezzel minden kutya tisztában van. Gyakran az amúgy visszahúzódóbb, nyugodt jellemű kutyák is merészebben viselkednek pórázon, mert tudják: bármi történik is, a gazdi majd megvédi őket.

– A póráz elveszi a menekülés lehetőségét és sok kutya ezt a helyzetet sarokba szorított szituációnak éli meg. Bizonytalanabb kutyák gyakran mintegy megelőzésként agresszívan kezdenek viselkedni, így védekezve egy esetleges probléma ellen.

– Sok kutyát már kölyökkorban negatív hatás ér pórázon a figyelmetlen gazdik miatt és ezt a traumát később sem dolgozzák fel teljesen, ezért ebben a helyzetben megváltozik a viselkedésük. Gyakran látni olyan gazdikat, akik félőrült módon próbálják a pórázba becsavarodott kutyáikat kiszabadítani, ami sok esetben örökre megmaradó traumát jelent.

– Sosem tudhatjuk előre, hogy a másik kutya miért van pórázon. Lehet, hogy éppen egy betegségből lábadozik, vagy egyéb egészségügyi problémája van, ami miatt gyengének, elesettnek érzi magát, és hogy már előre biztosítsa helyzetét, ezért viselkedik agresszívan.

– Rehabilitáció alatt álló kutyák esetében nagyban visszavetheti a fejlődést egy arcukba belerobbanó idegen kutya és ez kiválthat nem kívánt viselkedést.

A pórázon való megváltozott viselkedésnek általában a nem megfelelő kutya-gazda kapcsolat az alapvető oka. Ha a kutya nem fogadja el a mellette lévő gazdát vezetőnek, átveszi az irányítást tőle és a domináns kutya általában agresszívan viselkedik, míg a bizonytalanabb kutya túlzott félelemmel reagál. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát, első lépésben rendbe kell tenni a vezető-együttműködő szerepeket, ezzel párhuzamosan pedig viselkedjünk jó vezetőként a problémás helyzetben is!

Mi a teendő, ha kutyánk agresszívan viselkedik?

– Soha ne hagyjuk rá ezt a viselkedést!
– Határozottan, mély hangon tiltsuk.
– Forduljunk ki a szituációból és induljunk el az ellentétes irányba, ezzel is saját döntésünket hangsúlyozva, hogy nem harcolunk, hanem kifordulunk a szituációkból.
– Próbáljuk meg elterelni a figyelmét. Amikor már elfordultunk a másik kutyától, akkor vonjuk magunkra a figyelmét, végezzünk engedelmes feladatokat és amikor kutyánk nyugodtan viselkedik, jutalmazzuk meg.
– Mindig kérjük meg a másik kutya gazdáját, hogy soha ne ők meneküljenek el, hiszen ha kutyánk azt látja, hogy a másik kutya elvonul, akkor győzelemnek éli meg a viselkedését.

Mi a teendő, ha kutyánk félelmet mutat?

– Soha ne erősítsük benne ezt a viselkedést! A simogatással, nyugtatással csak megerősítjük, hogy jó, amit csinál.
– Próbáljunk közömbösek maradni, mutassunk példát, hogy ha a vezető nem fél, neki sincsen oka rá.
– Próbáljuk elterelni a figyelmét. Vegyünk elő játékot, jutalmat és a félelmet cseréljük fel egy kellemes élménnyel.
– Mindig kérjük meg a másik kutya gazdáját, hogy soha ne vonuljanak el, hiszen ha kutyánk azt látja, hogy a másik kutya kifordul a helyzetből, akkor megerősítve érezheti magát ebben a rossz viselkedésben.

Mit tehetünk, amikor idegen kutyával találkozunk?

A legfontosabb: kérdezzük meg a másik kutya gazdájától, hogy odaengedhetjük-e kutyánkat az övéhez. Amennyiben azt kéri, hogy ne menjünk közel, tartsuk ezt tiszteletben, hiába viselkedik a mi kutyánk barátságosan. Nem tudhatjuk, hogy a másik kutya hogyan fog reagálni és miért kérte ezt a gazdája.

Mire való a sárga szalag?

A sárga jelzés (ez lehet sárga nyakörv, kendő, szalag) arra figyelmezteti a többi gazdit, hogy a viselője nagyobb teret igénylő kutya, melynek számos oka lehet (pl. betegség, nem megfelelő szocializáltság). Ha ilyet látsz, akkor biztosítsd számukra a szabad teret! Persze a szalag felkötése senkit nem mentesít a felelősség és a problémák kezeltetése alól. Ne féljetek szakembertől segítséget kérni! (itt olvashattok bővebben a szalagos kutyákról)

Akela Kutyaiskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...