Fiatal rákosi vipera

Kígyók a hazai erdőkben

Mit érdemes tudni a hazánkban honos kígyófajokról kutyásként?

Idén tavasszal talán az eddigieknél jóval többen kirándulnak, túráznak a hazai erdőkben. És szerencsére egyre többen teszik ezt kutyáik társaságában. Korábban írtunk már arról, hogy mire érdemes odafigyelni, ha kutyásként az erdőt járjuk. Illetve a hazánkban újabban megjelenő farkasokkal és esetlegesen erre tévedő medvékkel történő találkozás esetén. A két nagyragadozó jelenléte viszonylag újkeletű és szórványos hazánkban, kígyók azonban mindig is éltek erdeinkben, vagy éppen a mezőkön, réteken. Lássuk, kutyásként mit érdemes tudni a magyarországi hüllők e sokszor kétségekkel kezelt csoportjáról.

Kígyók Magyarországon

Hazánkban jelenleg 7, illetve 6+1 kígyófaj él. Ez viszonylag kevés a több, mint háromezer fajt számláló Serpentes alrend képviselői közül.

A hazánkban őshonos kígyók: a kaszpi haragos sikló, a keresztes vipera – illetve ennek külön alfajaként a rákosi vipera (fokozottan védett!), az erdei sikló, a rézsikló, a vízisikló és a kockás sikló.

kígyók
Vipera ursinii rakosiensis, azaz rákosi vipera – a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb faja – Fotó: Pellinger Attila/wikipedia

Fontos leszögezni, hogy egyiküktől sem kell tartanunk: a hazánkban honos kígyók nem mérgesek és nem veszélyesek sem emberre, sem kutyára. Inkább nekik van félnivalójuk tőlünk. Évente sokan végzik az utakon, utak mentén gázolás áldozataként, illetve az erdei utakon is találkozhatunk elpusztult példányokkal, különösen a naposabb időszakokban. A kígyók ugyanis szeretnek napozni, és ha az arra járó autósok, kerékpárosok nem veszik észre őket, akkor ez az életükbe kerülhet.

Mit tehetünk kutyásként?

Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett. A hazánkban élő kígyók természetvédelmi értéke 25 000 forinttól akár 1 000 000 forintig is terjedhet, a faj egyedszámának és sérülékenységének függvényében. Ezért, és az erdőben élő élőlények védelme érdekében, fontos, hogy kutyásként fokozottan ügyeljünk rájuk. Ne hagyjuk, hogy kutyánk letérjen az ösvényről, mivel ezzel megzavarhatja az erdő lakóinak nyugalmát. A szemetet, beleértve a kutyaürüléket is, vigyük magunkkal. Az éppúgy nem a természet része, mint az almacsutka vagy a műanyag flakon. Erős szagával és a benne található mesterséges anyagmaradványokkal megzavarhatja a vadállatokat.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kígyóval találkozunk, hagyjuk békén. Ne engedjük közel hozzá a kutyánkat, ne fogjuk meg és lehetőleg hagyjunk neki teret, hogy arra menjen, amerre neki tetszik. Nem kell félnünk tőlük, valószínűleg amint meglátnak minket, hipersebességgel suhannak be a legközelebbi védett helyre.

Bár az utóbbi időben, amikor egyes kirándulóhelyek a zsúfolásig megtelnek, vonzó lehet, hogy letérjünk a járt útról, tartózkodjunk ettől. Mi sem örülnénk, ha mondjuk egy forgalmi dugót valaki a mi kertünkön keresztül próbálna kikerülni. Az erdő, mezők, rétek – a természet – elsősorban a vadállatok és a növények otthona. Mi csak látogatók vagyunk ott, ennek megfelelően viselkedjünk tehát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás: wikipedia; wikipedia; Kép: Készítette: Pellinger Attila a(z) magyar Wikipédia projektből, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8885769; Készítette: Original uploader was M.e. at hu.wikipedia – Transferred from hu.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8885760

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...