Saját KB bal
Saját KB jobb

A medve nem játék! Mit tegyél, ha túrázás közben medvével találkozol?

Az utóbbi időben egyre több medve észlelésről hallunk a hírekben. Elsősorban hazánk északi, Szlovákiával határos hegyvidékein figyelték meg a felbukkanásukat.

A medve életmódja

A barnamedve (Ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, az egyik legnagyobb szárazföldi ragadozó. Európában korábban általánosan elterjedt volt, de a vadászat és az élőhelyének csökkenése miatt állománya a magashegységekre szorult vissza. Erdélyben, a Kárpátokban, Szlovákiában a Magas- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban (Káposztafalvi-karszt) valamint Szlovéniában él nagyobb számban. Hazánk mai területén az 1800-as évek óta nem élnek medvék, de a szlovákiai állomány gyarapodásával párhuzamosan az 1990-es évek óta egyre gyakoribbak a szórványos észlelések. Szakemberek szerint jelenleg még nem beszélhetünk hazai medveállományról, feltételezhetően tíz alatt van a határainkon belüli területeket életvitelszerűen használó egyedek száma.

A kevésbé gyakran járt turistaösvényeken, illetve a környező országokban túrázva azonban elképzelhető, hogy medvével találkozunk. A barnamedve a nap bármelyik szakában lehet aktív, de általában a reggeli és esti órákban táplálkozik. Egy kifejlett példány több száz kilométert is kóborolhat egy év alatt a táplálék után. A közhiedelemmel ellentétben a barna medvék nem territoriális állatok, nincs kijelölt területük, amelyet védenek. A bocsaikat védő nőstények azonban agresszívak lehetnek a betolakodókkal szemben. A bocsok télen születnek, és rendszerint 3-4 éves korukig az anyjukkal maradnak.

Randevú a medvével

Érdemes észben tartani, hogy a medve alapvetően nem tekint sem téged, sem a kutyádat tápláléknak. Mivel többnyire nem agresszív állatok, ezért érdemes úgy viselkedni az erdőben, hogy lehetőséget adjunk a medve számára a visszavonulásra. Ha medvék által lakott területen túrázol, csapj zajt, fütyöréssz, énekelj vagy beszélgess, esetleg szerezz be egy medvecsengőt a kutyádnak és magadnak is. A zaj figyelmezteti a medvét arra, hogy közeledsz, és így nagy valószínűséggel nem is találkoztok.

Figyelj a kutyádra az erdőben! Egyrészt a saját biztonsága érdekében tartsd pórázon és tegyél a nyakörvére medvecsengőt. Másrészt figyelj a jelzéseire. A kutyák hamarabb megérzik a vadállatok, így a medve jelenlétét is, mint ahogy mi meglátnánk őket. Erdélyben túrázva tapasztaltam, hogy a kutyám ösztönösen közelebb jött hozzám, ha érezte a medvék közelségét (később medvenyomot, csapást vagy kiborított szemetest láttunk). Ha szokatlanul viselkedik, a levegőbe szagolva valamitől megijed a kutyád, érdemes hallgatni rá és fokozott óvatossággal közlekedni.

Ha ennek ellenére meglátunk egy medvét, akkor nyugalmunkat megőrizve, lassan induljunk el visszafelé, továbbra is zajt csapva, beszélgetve. Semmiképpen se próbáljuk megközelíteni! A medve nem játék, a medvés szelfi meg hülyeség.

Ha a medve észrevesz minket:

  1. Ne fussunk el!
  2. Ne nézzünk a szemébe!
  3. Ne fordítsunk hátat neki!

Ha a medve észrevesz minket és felénk fordul, megiramodik felénk, ne próbáljunk elszaladni előle és ne engedjük szabadon a kutyánkat sem! Egy kifejlett barnamedve sokkal gyorsabb, mint mi. Ilyenkor jó ötlet valamilyen tárgyat (sapkát, kendőt, túrabotot, stb.) odadobni a medvének, és ezzel elterelni a figyelmét rólunk, amíg biztonságos távolságra kerülünk tőle.

Ha a medve két lábra áll, higgadtan beszéljünk hozzá, hogy lássa, hogy emberek vagyunk. Nyugtassuk meg a kutyánkat, kistestű kutyánkat vegyük ölbe. Egy nagytestű, erőteljes fellépésű kutyával jó esélyünk van arra, hogy hátrálásra bírjuk a medvét, míg egy kistestű kutya éppen ellenkezőleg, zsákmányként felkeltheti az érdeklődését. Ha a medvét nem sikerül jobb belátásra téríteni és ránk ront, feküdjünk hasra és a lehetőségekhez mérten védjük a kutyánkat is, amíg a medve kíváncsisága alább nem hagy és el nem pártol tőlünk.

Jobb félni, mint megijedni

Sátorozás, kempingezés során az élelmiszereket tartsuk távol az élelmiszereket a sátortól, lehetőség szerint kössük egy magas fára medvezsákban. Ugyanígy járjunk el a csomagolóanyagokkal, ételmaradékokkal, szeméttel is. Az ételünket a sátortól legalább 200 méterre fogyasszuk el, tábortüzet is legalább ilyen távolságra rakjunk.

Medvék lakta területen lehetőleg ne kiránduljunk, túrázzunk egyedül. Erdélyben sok helyen fogadhatunk vezetőt is, de mindenképpen célszerű a helyiektől érdeklődni a medve-helyzetről.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: WWF.HU; wikipedia.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...