Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az az L-arginin, és milyen hatása van a szervezetre?

Bár egyszerűnek tűnik a kérdés, közel sem az, hiszen nem mindenki tudja, hogy miért fontos alkotóeleme a szervezetünknek az arginin. Gondoljunk csak az állóképességre, és ne vegyük magától értetődőnek, hogy jó kondiban vagyunk. A testünk és persze benne az arginin rengeteget tesz azért, hogy mindez meglegyen. 

Mi ez és miben segít?

Az arginin, avagy az L-arginin egy fehérjealkotó aminosav, ami hatékony segítséget nyújt, hogy minél több nitrogén távozzon a szervezetünkből természetes úton és a lehető legrövidebb idő alatt. Emellett a legfőbb feladatai közé tartozik továbbá a különböző immunfunkciók fenntartása, a sejtosztódás elősegítése és a sebgyógyulás, a regenerálódás.

Az arginin hatásait már a sportolók is felismerték, nem véletlen, hogy nagyon sokan a mai napig élnek vele, hiszen támogatja az állóképességet, javítja a kondíciót és az erőnlétet. Jogosan kérdezheted, hogy vajon ha sportolsz, akkor mi szükséged van egy kis extra megerősítésre, de jobb, ha tudod, hogy az arginin szedése mellett megnő az erek oxigénszállító képessége, azaz nagyobb teljesítményre leszel képes. Hiszen oxigén nélkül az izmaink nem képesek működni, így rendkívül fontos, hogy elegendőhöz jusson belőle a szervezet.

A fentieken kívül még jó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a vérnyomást, sőt a gyulladásokat is csökkenti, és erősíti az immunrendszert. Az inzulinkiválasztásban is jelentős szerepe van, így az arra fogékonyak számára is jótékonyan hat. Ha az arginin kreatinnal találkozik, akkor az még inkább fokozni tudja a fehérjeszintézist és ezáltal a teljesítményt. 

Amennyiben elegendő arginin van a szervezetünkben, akkor az elalvás könnyen megy, és csökken az éjszakai ébredések száma is. 

Jó hatással van a kollagénképződésre, ezáltal a sebgyógyulás gyorsabb, és sokkal kevésbé lesz látható a sebek helye a későbbiekben. 

Bár sokaknak valószínűleg újdonságot mondunk, de az arginin a szexuális életre is rendkívül jó hatással van. Minél több arginin van az ember szervezetében, annál kevésbé lép fel merevedési zavar vagy éppen libidóprobléma. 

Miben van sok arginin?

Elsőként azt kell tudni, hogy a dohányzás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb arginin jusson az ember szervezetébe. 

A legtöbb arginint a pulykahús tartalmazza, amit a csirkemell követ, majd pedig a sertés, azon belül is a karaj. Bár egy kicsit kisebb mennyiséget tartalmaz, de ezt követi a földimogyoró, a tökmag és a tejtermékek. Végül pedig a tojás, a hal és a mandula zárja a sort, de még ezeknek is jelentős arginintartalma van. 

Alapvetően kijelenthetjük, hogy az arginin mindenre is jó, tehát egy igazi csodaszer. 

Ha fokozni szeretnéd az argininbevitelt, akkor nézz körül az Agyserkentő.hu webáruházban, ahol rengeteg izgalmas termék áll a rendelkezésedre.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...