Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Rafaëlla Waasdorp on Unsplash

Készülj a nyárra! A hőguta jelei és a megfelelő hűtés

Készülj a nyárra, készülj a hőségre. A kutyáknak sokkal alacsonyabb a hőtűrő képességük, mint nekünk, embereknek. Tudnod kell, mikor van számára túl meleg és hogyan hűtsd le megfelelő módon a szervezetét.

A nyári melegben a kutyák könnyen túlmelegedhetnek. Nemcsak egy zárt járműben, hanem a szabadban is. A megelőző intézkedések megtétele, és a hőstressz jeleinek figyelése biztosítja, hogy kutyád egész nyáron biztonságban legyen. A nyárra és a hőségre minden kutyagazdinak fel kell készülnie!

A hőmérséklet mellett a páratartalom is fontos szerepet játszik nyáron a kutyák hőháztartásának szabályozásában. Ha a páratartalom túl magas, nem képesek lehűteni magukat, és hőmérsékletük veszélyesen magasra emelkedhet, nagyon gyorsan. Az árnyék biztosítása mellett  ezért a friss levegő áramlása is fontos. Egy kutyaház hiába ad árnyékot, megáll benne a levegő. Amikor meleg van kint, gondoskodj arról, hogy a kutyád mindig hozzáférhessen árnyékhoz és friss vízhez. 

A bunda lenyírása nem jó ötlet

A kutyák vastag és hosszú szőrnek teljes lenyírása nyárra nem túl jó ötlet. A bundájukat nemcsak arra tervezték, hogy télen melegen tartsa, hanem nyáron hűtse is őket. Amikor tehát lenyírjuk, lehet, hogy többet ártunk, mint amennyit használunk. Nyírás után a bőrük ki lesz téve a napfénynek, és ez akár leégéshez is vezethet. Égési sérülést azonban nemcsak a lenyírt bunda, hanem a túl forró beton is okozhat. A nyári melegben csak kora reggel vagy este menj sétálni, amikor már kicsit hűvösebb a levegő. Kerüld el forró járdákat, betont, aszfaltot. A mancs égése mellett a betonról vagy aszfaltról áradó hő gyorsan túlmelegítheti az állatot. Ne feledd, hogy az ő teste sokkal közelebb van a földhöz, mint a miénk. Ha lehetséges, sétáltasd a kutyádat fűben, hogy elkerüld a forró felületeket.

Tilos a járműben hagyni kutyát

Nem lehet elégszer elmondani, hogy nyáron egyetlen perce sem hagyunk kutyát az autóban. Akkor sem, ha csak beugrunk valahova és nincs is olyan meleg. A zárt autóban a hőmérséklet percről-perce emelkedik és akár 10 perc alatt a kutya számára elviselhetetlen meleggé válhat a levegő. A lehúzott ablak sem megoldás, hiszen a levegő ugyanúgy melegszik az autóban. Emellett viszont egy kétségbeesett kutya még meg is próbálhat kimászni a lehúzott ablakon, amely további komoly problémákhoz vezethet. Ha egy parkoló autóban kutyát látsz bezárva, próbáld meg előkeríteni a gazdit. Ha  percek múlva sem jelenik meg az autónál és úgy látod, hogy a kutyának túl meleg van bent, értesítsd a rendőrséget.

Ismerd meg és ismerd fel a hőguta jeleit

A túlmelegedés tünetei a következők:

  • Emelkedett testhőmérséklet
  • Gyengeség, összeesés
  • Erős zihálás vagy szapora légzés
  • Világos vagy sötétvörös nyelv, íny
  • Túlzott nyáladzás
  • Tántorgás, botladozás
  • Üveges szemek
  • Hányás, véres hasmenés
  • Túlzott szomjúság
  • Rohamok
  • Fokozott pulzus és szívverés
  • Eszméletvesztés
Mit tegyél, ha hőguta jeleit tapasztalod

Próbáld meg vízzel kínálni a kutyát, de ne erőltesd a szájába. Kezd el hűteni a testét, de ne jéghideg vízzel. Használj nedves törülközőt és semmiképp ne tegyél jeget közvetlenül a felhevült testére. A hirtelen hideg hatására az erek összeszűkülnek és még kevésbé tud a szervezet hőt leadni. Ezután vidd állatorvoshoz a kutyát, még akkor is, ha úgy tűnik, kicsit jobban van. Az idős és beteg kutyákat különösen védeni kell a melegtől. Rájuk fokozottan igaz minden nyári szabály és elővigyázatosság.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...