Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Justin Veenema on Unsplash

Hogyan éld túl kölyökkutyád fogváltását

A kölyökkutyák egészen hihetetlen dolgokat is képesek megrágcsálni fogváltás idején. Ezzel pedig nemcsak magukban, de a környezetükben is képesek kárt tenni. Hogyan éljétek túl ezt az időszakot? Hoztunk egy-két tippet!

Minden kölyökkutya átmegy a fogváltási folyamaton, éppen úgy, mint az emberi csecsemők. A kölykök tejfogai általában 3 hetes korban jelennek meg, amikor áttérnek az anyatejről szilárd táplálékra. Amikor a kiskutya 6-8 hetes lesz, már mind a 28 tejfoga kinő. Ezeket aztán 3-4 hónapos koruk körül kezdik el potyogtatni. A fogak először meglazulnak, majd kihullanak. Ilyenkor megtalálhatod kölyökkutyád egy-egy fogát a padlón, a legtöbbet azonban általában lenyelik. A foggyökerek felszívódnak a fogínybe, és maradandó fogak nőnek a helyükre. A nagyobb testű kutyáknál ez a folyamat általában korábban zajlik le, mint a kistestű kutyáknál. Az egész folyamat általában 6 hónapos kor körül fejeződik be, ekkor a kutyádnak 42 foga lesz.

Hogyan segíthetsz kutyádnak a fogváltás idején

A kutyák természetüknél fogva rágnak. Ez az egyik módja annak, ahogyan felfedezik a világot és ez különösen igaz a kiskutyákra. A kölyökkutyák nemcsak azért rágcsálnak tárgyakat, hogy felfedezzék, milyen ízük van, hanem gyakran azért is, hogy enyhítsék a fogváltás miatt jelentkező viszketést és fájdalmat. Ha a kölyökkutyád 6 hónaposnál fiatalabb, akkor valahol a fogváltási folyamatban van. Ilyenkor észreveheted, hogy többet nyáladzik és rágcsál, mint általában, vagy láthatsz egy kis vérfoltot azon a játékon, amit rágcsál. Tulajdonképpen mindent megpróbál megrágni, amit csak a szájába tud venni. Akár cipőket és bútorokat is.

Fontos, hogy távol tartsuk a veszélyes tárgyakat, melyek például fulladást okozhatnak. Biztosítani kell azonban számára a rágási lehetőséget, különböző rágcsák, játékok formájában. Ilyenek a természetes, szárított rágcsák, vagy kifejezetten kiskutyáknak készült gumi rágókák. Ezeket a hűtőbe is beteheted használat előtt, a hideg pedig enyhíti az íny fájdalmát, viszketését. Mélyhűtött nyers zöldség és gyümölcsszeletek is kiváló rágcsálnivalók lehetnek. Például a répa, vagy az alma.

Kölykök számára is készülnek már olyan rágókák, melyeket meg tudsz tölteni valamilyen finomsággal. Fontos, hogy ne legyen a rágó játéka túl kemény gumiból, mert beletörhet a gyenge tejfoga. Érdemes egy picit érdes felületűt választani, ez rágás közben masszírozza az ínyét. Válassz kifejezetten kölyökkutyáknak és kifejezetten rágásra készült játékot, azzal biztosan nem lőhetsz mellé.

Tanítsd meg rá, hogy mit tilos harapdálni

A játékos harapás gyakori ebben a szakaszban, de fontos, hogy már a legelején felállítsd a szabályokat. Ha a kölyök túl erősen harap, jelezd felé, hogy ez már nem oké. Ezután kínálj neki megfelelő tárgyat, amire ráharaphat vagy rágcsálhat. Ha nem reagál és továbbra is téged próbál harapni, hagyd magára, hogy megtanulja, a viselkedése nem helyénvaló. Ne hagyd, hogy a kezedet rágcsálja vagy szájába vegye. Cuki dolognak tűnhet, de később problémákat okozhat. Az energiáját más tevékenység felé is irányíthatod, például sétálhattok, játszhattok. Továbbá az interaktív játékokat is bevetheted, a mentális igénybevétel nagyon jól levezeti a felesleges energiákat.

Fordítsd figyelmet a szájüregre

A fogváltás során érdemes gyakran ellenőrizni a fogsort és a szájüreget. A legtöbb tejfog magától kiesik, de előfordul, hogy néhány nem könnyen mozdul a helyéről. Ezek később gondot is okozhatnak. Ha azt látod, hogy a tejfogak egy része nem hullik ki magától, érdemes konzultálni egy állatorvossal.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: barkandwhiskers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...