Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Pam Menegakis on Unsplash

Indul a grillszezon! Így óvd meg kutyádat a veszélyeitől

Ahogy a hőmérséklet szépen lassan emelkedik, egyre több teraszon, kertben kerülnek elő a grillsütők. Indulnak a grillpartik és természetesen kutyáink is ott tüsténkednek az ínycsiklandó illatok forgatagában.

A grillezés azonban tartogat némi veszélyt kutyáink számára. Nem csak az állandó nyálcsorgatást és vágyakozást, sajnos ennél komolyabb dolgokról van szó. Mielőtt tényleg elindul nálad is a grillszezon és megrendezed az első kutyabarát grillpartit a kertedben, érdemes átgondolnod, mire kell figyelned, hogy megóvd a kutyák egészségét és épségét.

Nem ehet meg mindent a grillről

Számos olyan emberi étel van, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak, a kutyák számára azonban kimondottan mérgezők.  Ezeket grillezés közben sem szabad elfelejteni. Nemcsak arra kell gondolni, hogy egy-egy összetevő káros a kutya számára, hanem a fizikai behatásokra is. A kukorica önmagában nem veszélyes, azonban a grillezett kukorica csutkáját nem jó ötlet a kutyának adni. A kutya egyben, vagy nagy darabban lenyelheti, ez fulladást vagy bélelzáródást okozhat.

A grillezés előkészületei közben kiemelten kell figyelni arra, hogy a nyers, bepácolt húsoktól és halaktól tartsuk távol a kutyákat. Egyrészt a sok fűszer és pácolaj hasmenést és gyomorbántalmakat okozhat. Másrészt azok a kutyák, akik nem nyers koszton élnek, nincsenek hozzászokva a nyers húshoz. Megterhelheti az emésztőrendszerüket.

Óvatosan a nyársakkal

Evidensnek tűnik, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire óvatosan és elővigyázatosan kell eljárni a nyársakkal. A saslikhoz használatos fa pálcikák nagyon komoly problémát okozhatnak a kutya számára. Elég annyi a bajhoz, hogy valaki a tányérján hagy egy fapálcikán lévő húsdarabot. Ha a kutya eléri és elég szemtelen (vagy neveletlen) ahhoz, hogy magához vegye a potya falatot, máris megtörténhet a baj. Ő ugyanis nyilván nem fogja lehúzni a pálcikáról a húst, hanem egyben megpróbálja majd megenni. A pálcika kilyukaszthatja a nyelőcsövét, megakadhat és fulladást is okozhat. A saslik pálcikákat tehát amint tudod, tüntesd el a tányérokról.

Tilos ételek, italok

Az alkohol is nyilvánvalóan tiltólistás dolog. Azonban itt sem elsősorban arra kell gondolni, hogy ne kínáljuk közvetlenül a kutyát alkohollal. Ez alap dolog. De egy grillpartin akár a földön is kiköthet egy fél doboz sör, vagy egy papírpohár félig tele fröccsel. Ezeket pedig a kutyák könnyedén elérhetik. Az etanol (az alkoholban lévő bódítószer) és a komló (amelyet a sörfőzéshez használnak) alkoholmérgezést okozhat a kutyáknak, ami hányást, tájékozódási zavarokat, izomremegést és akár görcsöket is okozhat. Óvakodjunk attól is, hogy fokhagymát és hagymát egyen a kutya a grillről.

Milyen grillételeket ehet a kutyám?

Szerencsére azonban a kutyák is élvezhetik a grillpartit, hiszen bőven akad olyan étel, amiből bátran kaphatnak egy kis kóstolót. Sertéshúst, marhahúst, csirkét és lazacot is adhatunk nekik, fontos, hogy fűszerezés nélküliek legyenek. Grillezett zöldségeket, és egyes friss gyümölcsöket is kaphatnak. Szőlőt, szilvát, mazsolát ne adjunk nekik. Burgonya és édesburgonya is mehet, de csak átsütve/megfőzve. A nyers burgonya szolanint tartalmaz, ami a kutyák számára mérgező vegyület.

A kulcs ebben az esetben is a mértékletesség. Semmivel ne tömjük a kutyát nyakló nélkül, a szabályokról pedig tájékoztassuk a vendégeket is!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mirror.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...