Egy kétségbeesett figyelemfelhívás – HŐGUTAVESZÉLY, nemcsak az autóban!

Ne hagyjátok a forró autóban kutyátokat és természetesen egyetlen élőlényt sem – hívtuk fel a figyelmet a kutyaelsősegély.hu-val közösen szervezett „Hőgutaveszély” kampányban. De a nyári kánikulában nemcsak az átforrósodott autó, hanem egy szokványos séta is veszélyes lehet kutyáitokra. Egy 18 éves angol lány saját tragédiáját nyilvánosságra hozva hívja fel a gazdik figyelmét a négylábúakra leselkedő nyári veszélyre.

Courtney alig 10 percet sétált kutyájával, Henry-vel a francia bulldoggal és megtörtént a tragédia.

Teljesen össze vagyunk törve, ha tudtuk volna, hogy ilyen történhet, egyáltalán nem indulunk el sétálni. Minden olyan gyorsan történt, nem is tudtuk igazán felfogni. Azt gondoltuk, minden óvintézkedést megtettünk – megvártuk az estét, hogy hűvösebb legyen, vittünk magunkkal egy üveg vizet és a járda hőmérsékletét is ellenőriztük a kezünkkel – de mindezek ellenére megtörtént a baj.” – idézi fel a szomorú emlékeket a fiatal lány, aki az összes gazdit szeretné figyelmeztetni, hogy elkerülhessék a bajt, ezért nyílt levelet tett közzé Facebook oldalán.

Fontos, hogy minden kutyatulajdonoshoz eljusson!

Tegnap gyönyörű napfényes idő volt, 30 fok. Édesanyámmal elhatároztuk, hogy sétálni visszük két kutyánkat, Caponét a staffordshire terriert és Henryt a francia bulldogot. Megvártuk, amíg kicsit lehűlik a levegő és csak este 6 körül indultunk el a szokásos esti sétára. Egy üveg vizet is vittünk magunkkal a kutyáknak, hogy útközben is tudjanak inni.  Körülbelül a séta felénél jártunk, amikor Henry nagyon lihegni kezdett, de nem úgy, ahogyan egy bulldog szokott, ez teljesen másfajta lihegés volt és egyre intenzívebb. Megitattuk, de a lihegés csak erőteljesebb lett, hangosan zihált, majd lefeküdt az árnyékba és nem volt hajlandó mozdulni onnan. Miután rájöttünk, hogy valami komoly baj lehet, hazatelefonáltunk és megkértük egy családtagunkat, hogy jöjjön értünk és vigyen minket haza. Addigra Henry teljesen kimerült, alig mozgott és rettenetesen lihegett, így próbálva hűteni magát. Amikor hazaértünk, vizet locsoltunk rá és betekertük egy nedves törölközővel. Továbbra is mozdulatlanul feküdt, tekintete ködös volt és folyamatosan lihegett. Amikor hangosan sírni kezdett, úgy döntöttünk, hogy irány az állatorvos. A hátsó ülésre tettük, az ölemben tartottam a fejét, az egész karom és lábam tiszta nyál és verejték lett. Az állatkórházban a nővérek megmérték a hőmérsékletét, ami 40 fok volt és megerősítették, hogy Henry hőgutát kapott. Azonnal egy hűvös szobába vitték, miközben szívszaggatóan nyüszített. Ekkor láttam utoljára a kutyámat.

A nővér hajnali 5-kor telefonált, hogy Henry nem fogja megélni a reggelt és jobb lenne elaltatni. Adott időt, hogy átgondoljuk, de amikor húsz perc múlva visszahívtam, azt mondta, hogy a kutya vért hányt és már csak azért lélegzik, mert pumpálják a mellkasát. Hozzátette, hogy az injekcióra már nem lesz szükség, mert ha abbahagyják a pumpálást, a szíve le fog állni. Beleegyeztünk.
Így veszítettem el az én kedves kis Henry-met néhány óra leforgása alatt.

Az ok, amiért úgy döntöttem, hogy nyilvánosan megosztom ezeket a hátborzongató részleteket, nem csak az, hogy lássátok, mennyire fel vagyok zaklatva, hanem figyelmeztetni szeretnék mindenkit, akinek van kutyája, hogy a forróság mit tehet kedvenceinkkel. A nővér a kórházban azt mondta, hogy három másik kutya is meghalt, mert ők is hőgutát kaptak és több más kutyát jelenleg is hasonló tünetekkel kezelnek. Egyetlen nap alatt.

Tehát ha legközelebb szintén egy rendkívül forró nap köszönt be, különösen figyeljetek kutyáitokra, a bulldogokra pedig extra módon vigyázzatok, főleg ha a kutyusnak van egy kis túlsúlya, vagy légzési nehézségekkel küzd.

Ha ilyenkor szeretnétek sétálni vinni kutyátokat, csak olyan helyre menjetek, ahol sok árnyék van és meg is tud pihenni. Vigyetek magatokkal sok vizet és győződjetek meg arról, hogy elegendő mennyiségű folyadékot vesz magához az eb, valamint azt is rendszeresen nézzétek meg, hogy nem hevült-e túl a teste.

Ez azokra is vonatkozik, akik úgy gondolják, hogy semmi baj azzal, ha a kutyát a kocsiban hagyják, amíg beugranak vásárolni. Az autó belsejében kétszer annyi a hőmérséklet, mint kint és a kutyák nagyon rövid idő alatt hőgutát kaphatnak.

Ha egy forró napon azt veszitek észre, hogy kutyátok légzése szapora, nem hajlandó megmozdulni, azonnal hívjátok az állatorvost és haladéktalanul kezdjétek meg testének hűtését.

Henryt már nem tudom visszahozni – Capone elveszítette öccsét és velünk együtt gyászol. Talán ezzel a poszttal másokat még figyelmeztetni tudok a veszélyre, meg tudok menteni más kutyákat és családokat attól, amin mi keresztülmentünk.

A Facebook bejegyzést mostanra már több mint 18 000 alkalommal osztották meg.

Courtney a bejegyzéshez írt kommentekre reagálva hozzászólt posztjához:

„Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokan megosztjátok és együttérzéseteket fejezitek ki. Néhány fontos dolgot szeretnék ismételten hangsúlyozni: a sétával megvártuk az estét, hogy hűvösebb legyen, vittünk magunkkal vizet a kutyáknak és ellenőriztük a járda hőmérsékletét is… De hiába a sok óvintézkedés, Henryn ezek nem segítettek. A francia bulldogoknak egyszerűen elviselhetetlen volt a meleg. Kérjük, legyetek óvatosak a nyári forróságban, még akkor is, ha úgy gondoljátok, hogy egy kicsit már lehűlt a levegő. Boldog leszek, ha ezzel a poszttal megmenthetek más kutyákat, tudva, hogy Henry segített, még ha ő nincs is többé velünk.

Itt ért véget a szomorú és tanulságos történet. 

Nem győzzük mi sem elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy nyáron különösen figyeljetek oda kutyátokra! Akár az autóban, akár a séta alatt elég néhány perc és visszafordíthatatlanul megtörténik az, amire lázálmaitokban sem gondoltatok.

Hőgutaveszély kampányunkról ITT és ITT olvashattok bővebben. A kampányt a kutyaelsősegély.hu álmodta meg, megvalósítását pedig a Kutyabarát.hu, a Kutyológia és a Flash kutyapékség támogatta.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: metro.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...