Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás könyvajánló – Zazie Todd: Wag

Az a bizonyos farokcsóválás… a boldogság jele, amiért sok gazdi képes bármit megtenni. De hogyan tehetjük kutyánkat valóban boldoggá? És mit mond erről a tudomány? Erről szól a Wag!


Zazie Todd, PhD: Wag - Forrás: amazon.com
Zazie Todd, PhD: Wag – Forrás: amazon.com

Zazie Todd a kutyák viselkedésének szakértője társadalompszichológiából szerezte PhD fokozatát. Az emberek mellett pszichológiai érdeklődése a kutyákra és a kutya – ember kapcsolatra is kiterjed. Erről a Companion Animal Psychology című népszerű blogján rendszeresen ír. A Psychology Today-en vezetett Fellow Creatures című blogján szintén az embereket és állatokat körülvevő társadalmi jelenségekről ír. 


Az elmúlt évtizedekben a kutyák helyzete a társadalmon belül gyökeresen megváltozott. Miklósi Ádám professzor úttörő 1998-as kutatása rávilágított, hogy a kutyák viszonya az emberhez egészen különleges, és hogy a viselkedésük vizsgálata az emberrel való kapcsolatukkal együtt teljes. (A kutatás során – Dr. Brian Hare-rel szinte egy időben – felfedezték, hogy a kutyák képesek követni, hogy az ember hova mutat. Erre még legközelebbi genetikai rokonaink, a csimpánzok sem képesek, és arra utal, hogy a kutyák fejlődése az ember függvényében zajlott.)

Ma már nem kérdés, hogy a kutyák családtagok, a társadalmunk részei. És egyre több gazdi szeretné, ha kutyája nem csak engedelmes vagy jó házőrző lenne, hanem boldog ebben a társadalomban. De vajon mitől lehetne jobb a világ a kutyák számára? Mivel érhetjük el azt a bizonyos farokcsóválást (wag)?

Erre a kérdésre több ismert kutyás szakember válaszol a könyvben, illetve Todd maga is megosztja velünk saját tapasztalatait és a legfrissebb tudományos eredményeket a kutyák boldogságának témakörében. Bár tényekben és kutatási adatokban bővelkedik a könyv, mégsem száraz olvasmány, amely bepillantást nyújt többek között a testbeszéd, a táplálás, a kutyák jóléte és az állatjogok témakörébe, de nem (csak) a kutyákról szól.

“Ez a könyv nem csak a kutyákról szól – hanem rólunk és a kutyáinkról, az ember – kutya kapcsolatról, és arról, hogy mit jelent a kutyáknál a boldogság.” /Zazie Todd: Wag/

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Companion Animal Psychology; Kép: Amazon.com; Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...